Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Αργοσβήνει ο θεσμός των Περιφερειακών Θεάτρων

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται τα Περιφερειακά Θέατρα της χώρας από τις ανεξέλεγκτες, τις συνεχώς μειούμενες και άτακτες χρονικά επιχορηγήσεις των συμβαλλομένων μερών των προγραμματικών τους συμβάσεων, αρχής γενομένης από το υπουργείο Πολιτισμού, από τις Περιφέρειες και τέλος από τους Δήμους στα οποία εδρεύουν.
Αυτό επισημαίνει ο Γιάννης Ζαφείρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, που παρατηρεί ότι οι καθυστερήσεις των πενιχρών επιχορηγήσεων, προκαλούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, αδυναμία παραγωγής και έντονα σημάδια παρακμής και οικονομικής μιζέριας.


«Η κλιμακούμενη απαξίωση του θεσμού εκ μέρους του ΥΠΠΟ την τελευταία τετραετία ξεπέρασε κάθε όριο, αφήνοντας στην ουσία τα ΔΗΠΕΘΕ στην τύχη τους. Από τις προγραμματικές τους συμβάσεις προσθαφαιρούνται όροι και συμφωνίες με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ το τελευταίο έτος δεν αποτυπώνεται σε αυτές καν η ύπαρξη και οι αρμοδιότητες των καλλιτεχνικών τους διευθυντών. Στην προσπάθειά του το ΥΠΠΟ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα που αφορούν στην πολιτική της οικονομικής εξαθλίωσης των Περιφερειακών Θεάτρων, το 2013 πρόσθεσε στις προγραμματικές συμβάσεις τους ως συμβαλλόμενα μέρη και τις Περιφέρειες, δίχως όμως οι τελευταίες να δεσμεύονται με οποιονδήποτε τρόπο στην οικονομική τους στήριξη» αναφέρει.

Ο κ. Ζαφείρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ο θεσμός βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα» και είναι άγνωστο αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται, με τους διευθυντές τους καλλιτέχνες και τους άλλους εργαζόμενους να δίνουν καθημερινές μάχες για την επιβίωση του.

Οι αβέβαιες συνθήκες λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ δημιουργούν παγιωμένη αδυναμία κατάρτισης προγράμματος δράσης σε βάθος χρόνου» παρατηρεί, ενώ η μη ανάληψη ευθύνης για την κατάσταση που βρίσκονται θυμίζει σκυταλοδρομία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, δηλαδή του υπουργείου Πολιτισμού, των Δήμων και των Περιφερειών.

Ως μια τρανταχτή περίπτωση για τη δυσπραγία που έχουν περιέλθει τα ΔΗΠΕΘΕ, ο κ. Ζαφείρης δείχνει την περίπτωση της Δημοτικής Αρχής Χίου, «η οποία παρά τη στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου από χιλιάδες θεατών, δεκάδων σπουδαστών εργαστηρίων και όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών παρατάξεων του νησιού, επιμένει να υποχρηματοδοτεί την επιχείρησή του».

Τα ΔΗΠΕΘΕ επιχορηγούνται πλέον με λιγότερα από τα μισά λεφτά, φτάνοντας αισίως να χρηματοδοτούνται με 90.000 ευρώ έκαστο, ήτοι για τα 15 Περιφερειακά Θέατρα να διατίθενται 1.350.000 ευρώ. Με τα αβέβαια αυτά ποσά, κάποια εξ αυτών αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις μισθοδοσίες των εργαζομένων τους, πολλώ δε μάλλον να παράξουν έργο.

Ειδικά για το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου ο καλλιτεχνικός του διευθυντής λέει ότι έχει λειτουργήσει πολλές φορές ακόμη και με οικονομική συμβολή των εργαζομένων του και με πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής τους που σήμερα συμπληρώνουν αισίως τους 10 μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου