Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας έξι μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας ιδρύθηκε στις αρχές του 2010 και δραστηριοποιείται διαρκώς, με αμεσοδημοκρατική λειτουργία των μελών της, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Καταφέραμε στις δημοτικές εκλογές του 2010 να εκλέξουμε έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Παναγιώτη Στασινό, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας.

Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία, με διάφορους τρόπους, με τους συμπολίτες μας που βιώνουν τα αποτελέσματα μιας παρακμάζουσας Δημοτικής Αρχής σε μια πόλη που μαραζώνει σ’ όλα τα επίπεδα. Είχαμε - και έχουμε - απέναντί μας ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου, που το χαρακτηρίζει ο συγκεντρωτισμός, η έλλειψη οράματος, οι πελατειακές σχέσεις, η απουσία της συμμετοχής των πολιτών, η αδιαφάνεια.

Προσπαθήσαμε στα πλαίσια των διακηρυκτικών μας αρχών να αναδείξουμε ως κυρίαρχα ζητήματα τη διαφάνεια, τον έλεγχο, τη συμμετοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη και το σεβασμό στο περιβάλλον, που αποτελούν και τους πέντε άξονες της δημοτικής μας πολιτικής. Αναδείξαμε ως πρακτική μας την δημιουργική, και όχι τη στείρα, αντιπολίτευση.

Βρισκόμαστε τώρα ακριβώς έξι μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου· και, παρότι μπήκαμε σε προεκλογική τροχιά, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πώς θα γίνουν οι εκλογές. Παραμονές ουσιαστικά των εκλογών εκβιάζει με αλλαγή του εκλογικού νόμου μεθοδεύοντας εκλογομαγειρέματα για να μην έχει τριγμούς το πολιτικό σύστημα, που υπηρετεί. Ελπίζουμε ότι οι σκοπιμότητες των κυβερνητικών επιλογών δεν θα παγιδέψουν τους πολίτες.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να είναι χρήσιμη για την πόλη της Λαμίας και το επόμενο διάστημα· πράγμα που έδειξε ότι μπορεί να κάνει με θετικό και αποτελεσματικό τρόπο με την πρακτική της ως τώρα και με την ανεξάρτητη παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο ασκώντας ουσιαστική δημιουργική αντιπολίτευση με βασικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Πιστεύουμε ότι η Λαμία πρέπει και μπορεί να αλλάξει σελίδα. Σε ό,τι αφορά την τακτική της Κίνησης για τις εκλογές, είμαστε ανοιχτοί και θα επιδιώξουμε τις συνεργασίες, με όρους και προϋποθέσεις με συνδημότες μας που έχουν αυτοδιοικητική σκέψη και διάθεση για προσφορά και δεν κρατάνε κομματικές ταμπέλες και χρίσματα. Τονίζουμε σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητάμε με κόμματα. Δεν συζητάμε επίσης με πρόσωπα που έχουν ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία στο Δήμο στα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε δεδομένη την συμμετοχή μας στις εκλογές διεκδικώντας ισότιμα και τη νίκη ως αποτέλεσμα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την αυτόνομη παρουσία μας με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Ανάλογα δε με τις εξελίξεις, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην ολομέλεια των μελών και στον κατάλληλο χρόνο, όπως ορίζουν οι Αρχές Λειτουργίας της Κίνησης.

Στα πλαίσια αυτά με απόφαση της Συνέλευσης η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών έχει απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν τις δράσεις της και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να αλλάξει σελίδα ο Δήμος της Λαμίας.

Γιάννης Κούτσικος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου