Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Έργα 33 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ σε 19 δήμους

Εντάχθηκαν με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) το έργο για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση του Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) Ναυπλίου, καθώς και το έργο υλοποίησης έντεκα (11) κολυμβητηρίων και επτά (7) γυμναστηρίων ανά την Ελλάδα.


Μαρίνα Ναυπλίου

Πιο συγκεκριμένα για τη μαρίνα Ναυπλίου, το επενδυτικό κόστος του έργου θα ανέλθει σε 10 εκ.ευρώ και θα περιλαμβάνει την κατασκευή τόσο της θαλάσσιας όσο και της χερσαίας ζώνης του τουριστικού λιμένα Ναυπλίου, τη λειτουργία και τη διαχείριση των 210 θέσεων ελλιμενισμού μόνιμων, διερχόμενων σκαφών και των υπηρεσιών των εμπορικών χρήσεων που θα αναπτυχθούν στην χερσαία περιοχή για 40 έτη.

Στόχος της υλοποίησης του έργου είναι η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών για θέσεις ελλιμενισμού στη χώρα μας, η οποία αποτελεί γνωστό ανά τον κόσμο τουριστικό προορισμό.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, η πόλη του Ναυπλίου, μια ιστορική πόλη με σημαντική τουριστική ανάπτυξη και το σημαντικότερο λιμάνι της ανατολικής Πελοποννήσου θα αποκτήσει μια σύγχρονη μαρίνα ενισχύοντας περαιτέρω τον ευρύτερο σχεδιασμό για την τόνωση της οικονομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος στην Περιφέρεια. Αποσκοπώντας στην παροχή ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών και σε  συνδυασμό με αντίστοιχες υποδομές λιμενικού τουρισμού στην Πελοπόννησο θα δοθεί νέα ώθηση και αναπτυξιακά κίνητρα στην περιοχή της Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Για το έργο αυτό δύναται να αξιοποιηθούν και οι πόροι του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica.

Κολυμβητήρια και γυμναστήρια

Αναφορικά με το έργο υλοποίησης έντεκα (11) κολυμβητηρίων και επτά (7) γυμναστηρίων ανά την Ελλάδα, οι Δήμοι στους οποίους θα υλοποιηθούν τα κολυμβητήρια και τα γυμναστήρια είναι οι Δήμοι: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ασπροπύργου, Ζακύνθου, Ηγουμενίτσας, Θέρμης, Θήβας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Οιχαλίας, Νέας Προποντίδας, Αίγινας, Άργους, Καστοριάς, Πολυγύρου, Σαμοθράκης, Σικυωνίων και Τανάγρας.

Η ανέγερση τόσο των κολυμβητηρίων όσο και των γυμναστηρίων θα εμπλουτίσει τις υφιστάμενες αθλητικές υποδομές και θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών μαζικής άθλησης των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το έργο συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο και την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού, αλλά και ευρύτερων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και είναι ενταγμένο τους στρατηγικούς στόχους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου, στον οποίο περιλαμβάνεται και η συντήρηση των εγκαταστάσεων για 20 έτη, ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ. Το έργο θα υλοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια μέσω 2-4 διαφορετικών διαγωνισμών και θα αποπληρωθεί σε βάθος 20ετίας στην βάση επίτευξης συνεχώς των λειτουργικών χαρακτηριστικών του. Για το έργο αυτό δύναται να αξιοποιηθούν και οι πόροι του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica.

Κ. Χατζηδάκης:  Με τον ΣΔΙΤ επιβαρύνεται λιγότερο ο προϋπολογισμός

«Δίνουμε έμφαση στα έργα που γίνονται με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, γιατί η μέθοδος αυτή είναι πιο σύγχρονη και επιβαρύνει λιγότερο τον προϋπολογισμό. Σήμερα εγκρίναμε ακόμα δύο έργα: τη μαρίνα Ναυπλίου, με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα έργο που θα δώσει καινούργια δυναμική στον τουρισμό όχι μόνον της Αργολίδας, αλλά και της Πελοποννήσου. Ένα έργο που το αγκαλιάζει ολόκληρη η Περιφέρεια της Πελοποννήσου», δήλωσε  ο υπουργός Ανάπτυξης, και συμπλήρωσε:

«Την ίδια στιγμή εγκρίναμε και την κατασκευή μέσω έργων ΣΔΙΤ, έντεκα (11) κολυμβητηρίων και επτά (7) γυμναστηρίων. Και αυτό διότι ο αθλητισμός, λόγω της κρίσης, τα τελευταία χρόνια ήταν ένας τομέας που είχε έρθει σε σχετικά δεύτερη μοίρα. Πρόκειται για έργα μαζικού αθλητισμού που είναι διπλά χρήσιμα αυτή την ώρα για τη νεολαία μας. Ο προϋπολογισμός είναι 23 εκατομμύρια ευρώ.

Τόσο η μαρίνα του Ναυπλίου όσο και τα αθλητικά έργα θα προχωρήσουν γρήγορα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των ΣΔΙΤ είναι η ταχύτητα με την οποία προχωρούν τα έργα.

Υπήρξε συμφωνία όλων των συναρμόδιων Υπουργών και η προσπάθεια ξεκινάει αμέσως.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου