Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Οι Θερμοπύλες της παρακμής,εικόνες εγκατάλειψης

Κεντρικό θέμα στο zougla.gr είναι σήμερα φωτογραφίες και υλικό που καταγράφουν την κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών αλλά και στις ιαματικές πηγές. Με τον τίτλο «Εικόνες Ντροπής» και «Οι Θερμοπύλες της παρακμής» ο δημοσιογράφος Σωτήρης Σκουλούδης αποτυπώνει εικόνες που δεν είναι τιμητικές για τους υπεύθυνους αλλά και για κανέναν.

 

 Το ρεπορτάζ αφού κάνει μια μικρή ιστορική αναδρομή φτάνει στο σήμερα. «2013 μ.Χ. Η σύγχρονη Ελλάδα των τεράστιων προβλημάτων και της βάρβαρης κρίσης, αγνοεί σε πολλές περιπτώσεις την τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά, ως μέσο καθοδήγησης και έμπνευσης του λαού της αλλά και ανάπτυξης της οικονομίας της. Στις Θερμοπύλες, μια περιοχή παγκόσμιας φήμης που θα μπορούσε να αποτελέσει κορυφαίο τουριστικό προορισμό για εκατοντάδες χιλιάδες λάτρεις της αρχαίας ιστορίας, η εικόνα και οι εντυπώσεις που προκαλούνται είναι το λιγότερο αποκαρδιωτικές.»

 


 Οι Θερμοπύλες, ιερό μέρος από την αρχαιότητα, πήραν την ονομασία τους από τις θερμές ιαματικές πηγές της περιοχής. Ακριβώς δίπλα από το πεδίο της μάχης οι πηγές αυτές αναβλύζουν ακόμα, διαμορφώνοντας ένα πανέμορφο τοπίο με καταρράκτες και μικρές λίμνες, κατάλληλες για κολύμβηση για τους πάσχοντες από διάφορες παθήσεις και όχι μόνο. Δυστυχώς η παντελής απουσία της κρατικής μέριμνας και εδώ προκαλεί απογοήτευση και ντροπή.

Αχτίδα ελπίδας ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και ότι η χώρα μπορεί να δείξει το καλό της πρόσωπο, αναδεικνύοντας όπως πρέπει την πολιτιστική της κληρονομιά, αποτελεί η δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών του Δήμου Λαμιέων, που κατασκευάστηκε το 2010 και βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το μνημείο του Λεωνίδα. Όμως, όπως αναδείχτηκε από το ρεπορτάζ, πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη για να αποκτήσει ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών την εικόνα που του αρμόζει. Πρόσφατα υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαμιέων και της ΙΔ Εφορείας Αρχαιοτήτων, το οποίο προβλέπει την ενοποίηση των σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής, βελτιωτικά έργα σε όλα τα σημεία και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις. Ο δήμαρχος Λαμίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, αναλύει τους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να αναδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο η ιστορική αξία του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου