Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ο θυμός, το πιο διαδεδομένο συναίσθημα στα social media

Από όλα τα συναισθήματα, που μπορούν να προκαλέσουν τα social media, ο θυμός είναι αυτός που εξαπλώνεται πιο εύκολα, από χρήστη σε χρήστη, μέσω θυμωμένων μηνύματα σχετικά με κάποιο θέμα ή περιστατικό, σύμφωνα με κινεζική έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεϊχάνγκ, με επικεφαλής τον Δρ Ρούι Φαν, ανέλυσαν περίπου 70 εκατομμύρια μηνύματα του μεγάλου κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo, αντίστοιχου του Twitter, τα οποία προέρχονταν από περισσότερους από 200.000 χρήστες και αφορούσαν μια περίοδο έξι μηνών.

Η μελέτη συνέκρινε τα μηνύματα με βάση το βασικό συναισθηματικό περιεχόμενό τους (οργή, λύπη, χαρά, αηδία) και σε ποιο βαθμό επηρέαζαν άλλους χρήστες να εκφράσουν ανάλογα συναισθήματα με δικά τους πλέον μηνύματα. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι στον ψηφιακό κόσμο κανένα άλλο συναίσθημα δεν έχει τόσο μεγάλη επιρροή όσο ο θυμός. Μετά το θυμό ακολουθεί σε επιρροή η χαρά, ενώ η λύπη έχει μάλλον μηδαμινή επιρροή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο θυμός «εξαπλώνεται με ταχύτητα και σε εύρος στο διαδίκτυο, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί πραγματικά γεγονότα όπως η έλλειψη τροφίμων, η δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων ή κάποιο άλλο σκάνδαλο αποτελούν πάντα "καυτά" θέματα online συζήτησης στην Κίνα». «Ο θυμός παίζει ένα μη αμελητέο ρόλο στην μαζική προπαγάνδιση αρνητικών ειδήσεων για την κοινωνία», συμπεραίνει η έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου