Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ας συζητήσουμε για το νερό! Η βιώσιμη διαχείρισή του μας αφορά όλους

Νερό: δημόσιο αγαθό, μοναδικός φυσικός πόρος και περιβαλλοντικό αγαθό
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ένας φυσικός πόρος, που υπερβαίνει την έννοια της ιδιοκτησίας, καθώς αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής, και κατά συνέπεια ανήκει σε κάθε έμβιο οργανισμό που κατοικεί στη Γη. Δεν πρόκειται για έναν κλασικό οικονομικό πόρο, αλλά πρωτίστως για ένα περιβαλλοντικό αγαθό, που εμπεριέχει εντούτοις σημαντικές οικονομικές παραμέτρους, λόγω των αναγκών ορθής διαχείρισης, επεξεργασίας, μεταφοράς και διανομής του.

 Δημόσιος διάλογος για το νερό...


Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παίρνει την πρωτοβουλία να ανοίξει / ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο καταθέτοντας τις προτάσεις του για το δημόσιο χαρακτήρα και τις πολιτικές διαχείρισης του νερού, που εκτιμά ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν στη χώρα μας εάν θέλουμε να απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές αυτόν τον τόσο πολύτιμο πόρο.

Παράλληλα καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στο διάλογο έτσι ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική δημόσια διαβούλευση με στόχο την καταγραφή και σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και την κατάθεσή τους στους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι μπορούν να τις αξιοποιήσουν για τη χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά με στόχο τη βιώσιμη διαχείρισή τους.

Ο ουσιαστικός δημόσιος διάλογος που θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς, τεχνικούς, οικονομικούς όρους και κανόνες διαχείρισης, καθώς και ενδεδειγμένη συμπεριφορά των πολιτών προϋποθέτει μόνο την πλήρη απεξάρτηση από μικροπολιτικά «παιχνίδια» τα οποία θέλουν να περιορίσουν το διάλογο σε επίπεδο ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης.

Τέλος θεωρείται κρίσιμη η βούληση και η φαντασία όλων των συμμετεχόντων για την προώθηση βιώσιμων επιλογών διαχείρισης νερού, οι οποίες να υπηρετούν το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, ακόμη και εάν αποδειχτεί ότι χρειάζεται να αυξηθεί το πραγματικό κόστος που αναλογεί στον καθένα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου