Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

‘’Δημοτικό Αθλητικό Καλοκαίρι Λαμίας 2014’’

Ο Δήμος της Λαμίας στον τομέα του αθλητισμού παραμένει δύσκαμπτος έως αδρανής. Παρατηρείται ανυπαρξία σχεδιασμού για μαζικό αθλητισμό, ελλιπής οργάνωση του σχετικού ανθρώπινου δυναμικού, μη αξιοποίηση και εγκατάλειψη των λιγοστών-μη παραχωρημένων  αθλητικών Δημοτικών  χώρων, καθώς και απουσία άντλησης κονδυλίων από Ευρωπαϊκά ή Εθνικά χρηματοδοτικά αθλητικά  προγράμματα.

Οι δήμοι ανά την Ελλάδα αντιλαμβανόμενοι τον ουσιαστικό ρόλο τους στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της δοκιμαζόμενης Ελληνικής οικογένειας διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι  προγράμματα, που περιλαμβάνουν δημιουργική  αθλητική απασχόληση για παιδιά ηλικίας 5 -15 ετών.

Ανά περίπτωση, Αθλητικοί Οργανισμοί, Γραφεία, Τμήματα και Διευθύνσεις Αθλητισμού, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Κοινωνικές Υπηρεσίες  καθώς και εθελοντές αρμονικά συνεργάζονται με τους αιρετούς και προετοιμάζεται κάθε χρόνο το ‘’Αθλητικό Καλοκαίρι’’ του κάθε Δήμου.

Έτσι τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή με τα αγαπημένα τους αθλήματα , παίζουν, διασκεδάζουν και απασχολούνται είτε δωρεάν, σε περίπτωση που εντάσσονται σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε με πολύ χαμηλό κόστος.

Οι Δήμοι εκμεταλλεύονται με αυτό τον τρόπο τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις, που δεν χρησιμοποιούνται από τα αθλητικά σωματεία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση σε όσους εργαζόμενους ή μη παραμένουν το καλοκαίρι στην πόλη.

Στην Λαμία δυστυχώς δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή  για διοργάνωση παρόμοιων δραστηριοτήτων. Αντίθετα παρατηρείται μια πλήρης απαξίωση και έντονη αδιαφορία για τέτοιου είδους εκδηλώσεις ενώ παράλληλα προωθείται χρόνια τώρα, σταδιακά, η παραχώρηση  των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα τα εκμεταλλεύονται σχεδόν αποκλειστικά.

Οι μεμονωμένες ενέργειες και οι ατομικές αποσπασματικές προσπάθειες, χωρίς όμως να υπάρχει πολιτική βούληση για την δημιουργία σχεδιασμού και την  επίτευξη στόχων, συντηρούν μια παγιωμένη κατάσταση χωρίς καμία Κοινωνική Προσφορά, στον τομέα του Αθλητισμού, για τον δημότη.

Η αναδιάρθρωση του Δήμου μέσα από ένα νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών προσαρμοσμένο στην νέες συνθήκες μετά τις μετακινήσεις -διαθεσιμότητες των δημοτικών υπαλλήλων, ο νέος επικαιροποιημένος Κανονισμός Λειτουργίας των Αθλητικών Δημοτικών Χώρων, ο καλός σχεδιασμός και ο έλεγχος-αξιολόγηση των στόχων, η αρμοστή συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους και τις εθελοντικές οργανώσεις αλλά προπάντων η διάθεση για ουσιαστική προσφορά και εργασία για την ανάδειξη του μαζικού αθλητισμού θα βοηθήσουν ώστε το 2014 να οργανωθεί το ‘’Δημοτικό Αθλητικό Καλοκαίρι της Λαμίας’’.

Οι συνθήκες διαβίωσης όλων μας άλλαξαν και είναι καιρός πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής και να σταθεί δίπλα στο παιδί και τον δημότη σε κάθε δραστηριότητα της ζωής τους.

Θα τα καταφέρει;

Π.Σ

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος12/8/13, 9:39 π.μ.

    ΣΤΟ 82ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΗΓΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Π.Ε.Π.ΛΑ.;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή