Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Δότης οργάνων; Like!

Τον Μάιο του 2012, το facebook ανακοίνωσε πως προστέθηκε ως επιλογή στο Life Event η δωρεά οργάνων. Όταν κάποιος χρήστης ανανεώνει το προφίλ του με αυτήν την πληροφορία, αποστέλλεται αυτομάτως μία ειδοποίηση σε όλους τους φίλους του, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να πράξουν το ίδιο κι έτσι η αλυσίδα μηνυμάτων συνεχίζεται. Η απήχηση αυτής της πρωτοβουλίας δεν άργησε να φανεί.
Την πρώτη κιόλας μέρα που ενεργοποιήθηκε η επιλογή στο Life Event, υπήρξαν συνολικά 13.054 νέες εγγραφές μέσω διαδικτύου, σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Μολονότι παρατηρήθηκε πτώση μετά τις πρώτες εβδομάδες, αποδεικνύεται πως τα social media μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων στη δημόσια υγεία.


Σίγουρα επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για πιο εντατική προσπάθεια από την πλευρά των υπεύθυνων οργανισμών, αλλά πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση τέτοιων σκοπών. Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον, το δίχως άλλο.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν το facebook σκοπεύει να επεκτείνει τη δυνατότητα να δηλώνεις δότης οργάνων και σε άλλες χώρες. Αν όμως υπάρχει μία που το χρειάζεται επειγόντως, αυτή είναι η Ελλάδα.

Τα στοιχεία είναι απελπιστικά. Το 2011 οι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο ήταν 114.000, ενώ το 2012 από τους 204 αναφερθέντες εγκεφαλικούς θανάτους, μόλις 77 αξιοποιήθηκαν για μεταμόσχευση. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η προσθήκη αυτής της επιλογής στο Life Event θα συνεπαγόταν και με αύξηση των εγγραφών νέων δοτών οργάνων.

Εξάλλου τα προβλήματά μας είναι πιο σοβαρά σε αυτόν τον τομέα. Από την αδυναμία έγκαιρης μεταφοράς των μοσχευμάτων μέχρι την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου στην τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Και, δυστυχώς, αυτά δεν μπορεί να στα λύσει το facebook.

Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου