Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η θέση της Πρωτοβουλίας για τα Αιολικά Πάρκα

Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Στασινού, δημοτικού συμβούλου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας, στο  Δημοτικό Συμβούλιο (29-7-2013) για τις ανεμογεννήτριες

Λαμία, 30.7.2013

Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικά υπέρ των ήπιων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα, αρκεί όμως να τηρούνται οι Περιβαλλοντικές Μελέτες και, κυρίως, οι όποιες παρεμβάσεις και κατασκευές να μη θίγουν και αλλοιώνουν το περιβάλλον.

Άρα είμαστε υπέρ, υπό προϋποθέσεις και όρους που σημαίνει:
- Μικρά αιολικά, με μικρά μεγέθη ανεμογεννητριών, όχι σε μεγάλα υψόμετρα, κυρίως σε περιοχές που δεν θίγεται το παρθένο τοπίο και η ομορφιά, όχι σε προστατευόμενες περιοχές και με την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.
- Θέλουμε να περάσουν αυτές οι δραστηριότητες στην αυτοδιοίκηση και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και να φύγουν από τις ξένες πολυεθνικές - μεγαθήρια τύπου ΤΕΡΝΑ, ΡΟΚΑΣ κλπ, που σήμερα εκμεταλλεύονται τις κορυφές και τις ραχούλες της ορεινής υπαίθρου.
- Θέλουμε να επεκταθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας με ανεμογεννήτριες ακόμα και σε οικιακό επίπεδο, αλλά και σε βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ

Πιστεύουμε πως μπορούν και στην περιοχή της Φθιώτιδας να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν μικρά αιολικά πάρκα σε περιοχές που δεν θα βλάπτουν τον τουρισμό και τις δραστηριότητες των κατοίκων. Αρκεί αυτό να το σχεδιάσουν οι τοπικές αρχές και φορείς με όρους όχι μεγιστοποίησης του κέρδους, αλλά επιμερισμού των στόχων και κυρίως του εθνικού στόχου του 20 - 20 - 20. Δηλαδή 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, 20% εξοικονόμηση/μείωση της κατανάλωσης και 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020.
Να επιμεριστεί αυτός ο στόχος σε κάθε Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα για να νοιώσουμε όλοι την ευθύνη απέναντι στα προβλήματα και στις απειλές της κλιματικής αλλαγής.


Η επιτροπή Τύπου
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου