Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πού θα στηθεί η επόμενη προτομή του Ευαγ. Καλαντζή;

Σε εποχές λιτότητας και οικονομικής εξαθλίωσης του ελληνικού λαού και την ώρα που δήμαρχοι  ετοιμάζονται για μαζικές παραιτήσεις λόγω περικοπής  έως και  95% των νόμιμων κρατικών χρηματοδοτήσεων, κάποιοι από αυτούς δεν φείδονται  δαπανών να οργανώνουν όψιμα τελετές για να τιμήσουν πολιτικούς που έφυγαν από τον μάταιο τούτο κόσμο πριν  αρκετές δεκαετίες στήνοντας τους  προτομές σε πόλεις και χωριά.
Στην Λαμία πριν από χρόνια ο σημερινός δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς συγκεκριμένη  «ισχυρή» πολιτική οικογένεια με στενούς δεσμούς με τον Ευάγγελο Καλαντζή, διέθεσε έναν χώρο  αφιερωμένο  αποκλειστικά στον πολιτισμό,την είσοδο του χειμερινού Δημοτικού Θεάτρου,  για να τοποθετηθεί προτομή του παλαιού πολιτικού που  το όνομα του ταυτίστηκε με τον διορισμό σωρηδόν χωροφυλάκων στη προδικτατορική περίοδο.
Ο εκλιπών καταγόμενος από το χωριό Κάψη Δυτικής Φθιωτιδας, διακρίθηκε όμως εκτός των αθρόων διορισμών χωροφυλάκων  απο την Φθιώτιδα όταν  διατέλεσε  υφυπουργός Δημόσιας Τάξης  επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή ,ως ένας πραγματικά  τίμιος πολιτικός.

Χαρακτηριστικό  είναι όπως  λέγεται, ότι  πέθανε πάμφτωχος, διέμενε ένα διάστημα όπως έχει αναφερθεί  στην Μακρακώμη  ξεχασμένος από  όσους  είχε ευεργετήσει  εκτός ολίγων, όπως τον πιστό  συνεργάτη του Κώστα Σταϊκούρα, τον πρωην Νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα που τότε  εργάζονταν  ως υπάλληλος της ΔΕΗ Μακρακώμης και λιγοστούς άλλους.

Η κηδεία του έγινε στον μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας ενώπιον ελαχίστων πολιτών.
Ασφαλώς το  να πεθαίνει στην ψάθα ένας πολιτικός είναι  άκρως τιμητικό και  σπάνιο φαινόμενο στη  Ελλάδα αλλά αυτό δεν δικαιολογεί και την  φρενίτιδα όσων σπεύσουν όχι τόσο  για να τιμήσουν όψιμα την μνήμη του Ευάγγελου Καλαντζή δημαρχων  όπως ο κ. Κοτρωνιάς ή ο κ. Παπαευθυμίου αλλά, υποψιαζόμαστε να τύχουν της εύνοιας μελών  συγκεκριμένης οικογενείας στις προσεχείς εκλογές και  στήνουν προτομές του αείμνηστου φθιώτη πολιτικού.

Αυτός ο τόπος δεν  ανέδειξε μόνον τον Ευάγγελο Καλαντζή αλλά και τον Ηλία Τσιριμώκο πραγματικά σπουδαίο πολιτικό και εξέχουσα μορφή της Εθνικής Αντίστασης ο οποίος δυστυχώς αμαύρωσε την  προσωπική του  ιστορία με την υπόθεση των αποστατών.
Τον Λάμπρο Ευταξία που δυστυχώς και αυτός στη δύση του βίου του συνεργάστηκε με την  δικτατορική κυβέρνηση Μαρκεζίνη και  αμαύρωσε την πολιτική του ιστορία, ο μόνος που είχε πραγματικά σχέση με τον πολιτισμό.

(Αλλά και ο  τιμηθείς χτες στην Κάψη δεν  διατέλεσε υφυπουργός του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά;)
Τον Πανουργιά Πανουργιά μεταδικτατορικό  υφυπουργό  Μεταφορών που βοήθησε αρκετούς φθιώτες νέους να  βρουν δουλειά στον ΟΤΕ και άλλους Οργανισμούς που  επόπτευε πολιτικά ο  ίδιος.
Τον Αντώνη Δροσογιάννη που επίσης ως υπουργός Δημόσιας τάξης διόρισε εκατοντάδες νέων από την Φθιώτιδα στην Ελληνική Αστυνομία και  παράλληλα συνέβαλε στην παραχώρηση στο Δήμο Λαμιέων του Στρατοπέδου Τσαλτάκη κ.α.

Προφανώς για όλους τον άλλους πλην Καλαντζή, δεν βρέθηκε ούτε ένας  από τους πάμπολλους ευνοηθέντες συνεργάτες τους να φροντίσει  να «πείσει» δημάρχους και νομάρχες να κάνουν προτομές τους, το πολύ –πολύ να έδωσαν το όνομα τους σε κανέναν απόμερο και  ξεχασμένο δρόμο.
Εν αναμονή λοιπόν μέχρι τις επόμενες εκλογές, της αναγγελίας τοποθέτησης άλλης μιας ή και περισσοτέρων  προτομών του μακαρίτη Βαγγέλη Καλαντζή ανά την Φθιώτιδα.

Οι άλλοι  πάνε στα… αζήτητα!
ΥΓ1
Στους Δήμους Λαμιέων και  Μακρακώμης υπάρχουν άραγε συνδυασμοί μειοψηφίας;
ΥΓ2 Οι εναπομείναντες φίλοι του Ε. Καλαντζή είναι άξιον απορίας πως δεν φρόντισαν να γράψουν με δυο λόγια την βιογραφία του στο  παγκόσμιο  διαδικτυακό  λεξικό Wikipedia,
Εξαντλούν το ενδιαφέρον τους στις προτομές!

lamiafm1.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου