Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Διατροφική βόμβα: Εντόπισαν τοξικά φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά

Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά, εντόπισε η Greenpeace, έπειτα από το δεύτερο κύκλο αναλύσεων που έκανε επιβεβαιώνοντας ότι το… πιάτο των ελληνικών νοικοκυριών δεν είναι και τόσο «καθαρό»
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας: Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 έγιναν αναλύσεις σε 34 δείγματα 11 λαχανικών και φρούτων ευρείας κατανάλωσης, τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά. Στα δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα από 32 εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα (πολλά από αυτά απαγορευμένα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), που είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Greenpeace απαιτεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει οριστικά όλα τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας και βάζουν σε κίνδυνο τις μέλισσες και να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα.

Διασυστηματικά «κοκτέιλ»
Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα αφορά στα χημικά κοκτέιλ (παράλληλη χρήση πολλών φυτοφαρμάκων στο ίδιο φρούτο ή λαχανικό). Στα 4 δείγματα μήλων εντοπίστηκαν 17 διαφορετικές δραστικές ουσίες με το ένα δείγμα να συγκεντρώνει 9 από αυτές ταυτοχρόνως. Σε ένα μόνο δείγμα αχλαδιών βρέθηκαν 6 δραστικές ουσίες. Στα 4 δείγματα κερασιών βρέθηκαν συνολικά 7 δραστικές ουσίες και 4 ουσίες στα 2 δείγματα ντομάτας. Πάνω από τις μισές δραστικές ουσίες που εντοπίστηκαν στο σύνολο των δειγμάτων είναι διασυστηματικές, δηλαδή δεν παραμένουν μόνο στον εξωτερικό φλοιό του φρούτου και του λαχανικού, αλλά εισχωρούν στους ιστούς του, άρα βρίσκονται σε ολόκληρο τον καρπό και όχι μόνο στην επιφάνειά του.
Εξαφανίζονται οι μέλισσες, εξαφανίζεται η τροφή μας
Οκτώ από τις δραστικές ουσίες που βρέθηκαν είναι πολύ επικίνδυνες για τις μέλλισες, με 5 να ανήκουν στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Επτά στα δέκα λαχανικά και φρούτα εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών (η μεταφορά της γύρης για να γονιμοποιηθούν τα άνθη και να γίνουν καρποί). Όσο οι πληθυσμοί των μελισσών καταρρέουν λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων, τόσο εμείς στερούμαστε βασικά είδη διατροφής. Η Ευρώπη έχει αρχίσει να κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος, αφού πρόσφατα προχώρησε σε μερική απαγόρευση 3 νεονικοτινοειδών και του φυτοφαρμάκου Fipronil. Η Ελλάδα μάλλον όχι…
Και τώρα τι κάνουμε;
Με το αρμόδιο Υπουργείο να δείχνει τις περισσότερες φορές αδιαφορία και απραγία, πρέπει εμείς, οι καταναλωτές να … δράσουμε! Τι μπορείς να κάνεις; Ενημερώσου, προτίμησε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους, διάλεξε τοπικά είδη, μίλα με τους παραγωγούς, στήριξε προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Και μην ξεχνάς, γίνε «φίλος» των μελισσών. Τις χρειαζόμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου