Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Καταργούνται Κοινωφελής Δήμου Λαμιέων και ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης;

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λαμιέων και το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης είναι υποψήφια για κατάργηση ή συγχώνευση αφού περιέχονται στον κατάλογο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση με τα 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα αποτελέσουν την πρώτη «δεξαμενή» για τις 15.000 απολύσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 2.000 θα πραγματοποιηθούν άμεσα

Από τους δημόσιους οργανισμούς έχουν ήδη ζητηθεί και παραληφθεί, μέσω των διοικήσεών τους, τα πλήρη στοιχεία της «ταυτότητάς» τους, ώστε να αξιολογηθούν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων με βάση μελέτες σκοπιμότητας και δημόσιου συμφέροντος.

Η επιτροπή θα αποφανθεί σε ποια από αυτά θα τεθεί λουκέτο, ποια θα συγχωνευθούν και ποια θα παραμείνουν. Τα στοιχεία που εστάλησαν στο αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν το νομικό τους καθεστώς (δηλαδή με ποια προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις συστάθηκαν), την περιουσιακή τους κατάσταση, το έργο που επιτελούν, αν λαμβάνουν και σε τι ύψος κρατική χρηματοδότηση, τις οφειλές τους προς τρίτους, το προσωπικό που απασχολούν και με τι είδους σχέση εργασίας κ.λπ.

Πελατεία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους οργανισμούς διαθέτουν προσωπικό από 5 έως 20 υπαλλήλους και συστάθηκαν κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια, ικανοποιώντας πρωτίστως πελατειακές ανάγκες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Μάλιστα, η επιλογή του προσωπικού στις περισσότερες περιπτώσεις είχε γίνει μέσω ρουσφετιών και με διαδικασίες, φυσικά, εκτός ΑΣΕΠ. Το παρεχόμενο έργο τους χαρακτηρίζεται αναποτελεσματικό και με μικρή συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Διαχειριστής30/4/13, 7:02 μ.μ.

    Δελτίο Τύπου του Δήμου Λαμιέων για δημοσιεύματα που αφορούν Νομικά Πρόσωπα & Επιχειρήσεις

    Ημερομηνία: Τρί, 30/04/2013

    Με αφορμή δημοσιεύματα και αυθαίρετα συμπεράσματα σχετικά με Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις μεταξύ άλλων και του Δήμου μας, που δημιουργούν αναστάτωση και ανασφάλεια κυρίως στο προσωπικό τους, είμαστε υποχρεωμένοι αυτές τις Άγιες Ημέρες που διανύουμε, να δώσουμε μια σαφή και απόλυτη απάντηση τονίζοντας ότι:

    1.Η πολιτική του Δήμου, εκφράζεται από το Δήμο ως Νομικό Πρόσωπο και τα Νομικά του Πρόσωπα, όπως αυτά λειτουργούν σήμερα.
    2.Δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο και ούτε έχει έρθει σε γνώση μας κάποια επεξεργασία που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επίσημη Κυβερνητική θέση σε σχέση με την πιθανή συγχώνευσή τους, την λύση τους, την εκκαθάρισή τους. Ως εκ τούτου, τα οποιαδήποτε συμπεράσματα είναι ανυπόστατα και αυθαίρετα. Άλλωστε με μία πρώτη ανάγνωση προκύπτει, ότι οι σχετικές λίστες που δημοσιεύονται αναφέρονται στο σύνολο των Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α. που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.
    3.Θυμίζουμε, ότι πολύ νωρίς ο Δήμος Λαμιέων και το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησαν στην ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων και των αρμοδιοτήτων τους στο Δήμο, με παράλληλη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων.
    4.Θυμίζουμε, ότι ο Δήμος μας προχώρησε σε συγχωνεύσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων εφαρμόζοντας πλήρως τη νομοθεσία, διατηρώντας μια Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία και μία Ανώνυμη Εταιρεία «Α.Ε.», καθώς επίσης και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, όπως ο νόμος προβλέπει. Δηλαδή, ο Δήμος Λαμιέων, έχει δημιουργήσει το περιβάλλον λειτουργίας των Νομικών του Προσώπων και των Επιχειρήσεών του πλήρως εναρμονισμένο με την κείμενη νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν “εταιρείες χωρίς αντικείμενο”.
    5.Τα στοιχεία των Νομικών Προσώπων και των συμμετοχών του Δήμου μας είναι γνωστά σε όλες τις Αρχές και δεν υπάρχει καμία ανάγκη πρόσθετης αλληλογραφίας με το Υπουργείο.

    Ο Δήμος Λαμιέων άλλωστε, έχοντας απαντήσει προ πολλού πως επιθυμεί λειτουργία τους, επαναλαμβάνει και σήμερα, πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί υγιή Νομικά Πρόσωπα που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν απρόσκοπτα για την συμπλήρωση των πολιτικών του Δήμου, τόσο στη διαχείριση προγραμμάτων (που έχουν σχέση είτε με τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, είτε με τομείς της κοινωνικής πολιτικής και δραστηριότητας), να γίνουν θύματα μιας έρπουσας φημολογίας και δεν θα επιτρέψει, το έμπειρο δυναμικό τους, που υπηρετεί πολιτικές του Δήμου μας, να γίνει θύμα της ανασφάλειας, ακόμη και χωρίς λόγο.

    Για όλα τα παραπάνω, ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι, κανένα θέμα δεν υφίσταται και ο Δήμος Λαμιέων είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει - μέσω των θεσμικών του οργάνων - το οποιοδήποτε θέμα, όταν και αν ήθελε προκύψει απρόκλητα στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή