Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Παρατηρητήριο ελέγχου για τα οικονομικά των δήμων

Τη λειτουργία του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου που ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Στόχος του είναι η ορθή δημοσιονομική διαχείριση των δήμων και των νομικών τους προσώπων, η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και η παροχή οδηγιών για βελτιωτικές παρεμβάσεις στους δήμους που παρουσιάζουν πρόβλημα.
Πρόκειται για ένα απαραίτητο εργαλείο στην κατάρτιση και υλοποίηση ρεαλιστικών προϋπολογισμών τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Τόνισε πως το Παρατηρητήριο λειτουργεί ως μηχανισμός στήριξης της αυτοτέλειας των δήμων.


Η Γεωργία Μαραγκού, μέλος της Επιτροπής Παρατηρητηρίου και σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι «η υπαγωγή ενός δήμου σε πρόγραμμα εξυγίανσης θα αποτελέσει το ύστατο καταφύγιο», αφού θα έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας θα συγκεντρώνονται και θα αναλύονται όλα τα οικονομικά στοιχεία και των 325 δήμων της χώρας. Ήδη έχει καταχωρηθεί το 70% των στοιχείων και η συγκέντρωση του υπόλοιπου 30% προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα οικονομικά στοιχεία των δήμων, θα ακολουθήσει η ένταξη των οικονομικών στοιχείων των νομικών προσώπων των δήμων.

Ολοκληρωμένη εικόνα αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε. Μέχρι στιγμής, μόνον 13 δήμοι δεν έχουν αποστείλει προϋπολογισμούς στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες τους ελέγχουν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν στείλει πίσω στους δήμους τους προϋπολογισμούς για διόρθωση.
Το Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί την εκτέλεση των εγκεκριμένων προϋπολογισμών. Στην περίπτωση που ένας δήμος παρουσιάσει έναν μήνα απόκλιση κατά 10%, θα κληθεί από το Παρατηρητήριο για διαβούλευση και θα του υποδειχθούν τρόποι απάλειψης της απόκλισης. Εάν ένας δήμος παρουσιάσει απόκλιση για ένα εξάμηνο και πάλι θα γίνουν προσπάθειες να εξευρεθεί λύση, αλλά εάν αυτό σταθεί αδύνατο τότε θα ενεργοποιηθούν τα αυστηρά μέτρα που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, «το υπουργείο θα ελέγχει τη συνέπεια στον προϋπολογισμό για να μη δημιουργηθούν χρέη στο κεντρικό κράτος».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευτεί για εξοικονόμηση 175 εκατομμύρια ευρώ, το 2013, από τους ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου