Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Πρόληψη και ενημέρωση για το κάπνισμα στην Λαμία

Προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Λαμία 15 Μαρτίου  2013

Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα μαζικού συγχρωτισμού δυστυχώς τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν αύξηση των πολιτών που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα  με τα στοιχεία του τελευταίου ευρωβαρομέτρου  η Ελλάδα παραμένει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι πολίτες της εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, αφού το ποσοστό έκθεσης σε καπνό στους χώρους εστίασης και στα κέντρα διασκέδασης ανέρχεται στο 71%. Αυτό αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επιπλέον το ποσοστό έκθεσης έχει αυξηθεί κατά 13 % από το 2009.

Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη επιβάρυνση της υγείας αφού η  επιστήμη έχει αποδείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η έκθεση σε καπνό προκαλεί θάνατο, ασθένειες και αναπηρία ενώ η παράλληλη η τεράστια οικονομική αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων υποβαθμίζει την υγειονομική περίθαλψη όλων των πολιτών.

Στην Λαμία υπάρχουν πολλές καταγγελίες από δημότες για την κατάσταση που πολλές φορές γίνεται αφόρητη αφού ποτέ δεν υπήρξαν έλεγχοι και η εφαρμογή της νομοθεσίας και η προστασία σε όσους δεν καπνίζουν  είναι, έως τώρα, εντελώς ανύπαρκτη.

Πρόσφατα το Υπουργείο  Υγείας εξέδωσε  την εγκύκλιο ΔΥΓ6/Γ.Π.οικ. 18283 /11-2-2013 με θέμα: «Εφαρμογή του Ν. 3868/2010 για το κάπνισμα» όπου δίνονται σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πολύ αυτό σοβαρό πρόβλημα.
Αρμόδια ,από την πλευρά του Δήμου, σύμφωνα με την συγκεκριμένη εγκύκλιο είναι η Δημοτική Αστυνομία που θα πρέπει να εκπονήσει  αναλυτικό σχέδιο ελέγχων με σαφή χρονοδιαγράμματα, στόχους και δράσεις καθώς και να υπάρξει συνεργασία, συντονισμός και συμμετοχή όλων των συναρμοδίων τοπικών ελεγκτικών μηχανισμών. Υποχρεούται επίσης σε τακτική αποστολή αναλυτικής λίστας με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπούς χώρους.

Θεωρούμε  πως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με καμπάνια ενημέρωσης για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και με σαφείς συστάσεις-προειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων για την υποχρέωση εφαρμογής της νομοθεσίας, ώστε πρωτίστως να προστατευτεί η υγεία των Λαμιωτών αλλά και να μην αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα, τα οποία θα επιβαρύνουν την οικονομική δυσπραγία  των επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου