Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Εκλογή προέδρου στο ΤΕΙ Λαμίας με λογική και ευαισθησία

Το πρόβλημα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας δεν είναι πάντα η ορθότητα ή όχι ενός νόμου, η ευελιξία ή η ακαμψία των πολιτικών. Τα πραγματικά προβλήματα είναι δύο: οι σχέσεις και η λογική. Οι σχέσεις μεταξύ καθηγητών και φοιτητών. Μεταξύ διοίκησης και διοικούμενων. Μεταξύ... εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων.
Στο ΤΕΙ Λαμίας την περασμένη Τετάρτη, 13/3, η διοίκηση και οι καθηγητές του επανέφεραν την κάλπη στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, και μαζί μια «αμερικανικού» τύπου εκλογική διαδικασία που είχε προαναγγελθεί ότι θα διακοπεί από φοιτητές, αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε η απειλή. Κι αυτό χωρίς πολύ κόπο. Με βάση τη λογική. Οι καθηγητές ρώτησαν τους φοιτητές ποια είναι τα πραγματικά τους προβλήματα και μαζί έψαξαν να βρουν λύσεις.


Η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου του ΤΕΙ (του αντίστοιχου πρύτανη ενός πανεπιστημίου) είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τετάρτη 13/3. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, καθώς το ίδρυμα έχει ήδη εκλέξει το Συμβούλιό του και τον πρόεδρο του Συμβουλίου τον κ. Ανδρέα Φιλίππου, ομότιμο πλέον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πάτρας, πρώην υπουργό Παιδείας και βουλευτή της Κύπρου.

Το Ίδρυμα έχει ανοικτές υποθέσεις με τον σχεδιασμό της «Αθηνάς» του υπουργείου Παιδείας, καθώς στο πρώτο σχέδιο το Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας μεταφερόταν στη Λαμία, ενώ στο δεύτερο το αντίστοιχο ΤΕΙ της Λαμίας μεταφέρεται στη Χαλκίδα, ενώ τα δύο Ιδρύματα συγχωνεύονται και συστήνουν το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (εύλογο είναι ότι θα αναβαθμιστεί καθώς το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας που δεν είχε γίνει ποτέ αυτοδύναμο αλλά είχε Διοικούσα Επιτροπή καταργείται).

Το «debate» και η προσέλευση

Το «debate» τοποθετήθηκε για λίγες ημέρες στο ερώτημα ποια από τις δυο πόλεις θα είναι η έδρα του ιδρύματος, η οποία ύστερα από μερικές «ορθές επαναλήψεις» αποφασίστηκε ότι θα είναι η Λαμία.

Σε αυτό το κλίμα, με το ίδρυμα τελικά ευνοημένο και την ίδια στιγμή χωρίς να θυμάται και κανείς από τους φοιτητές ποιος ήταν ο λόγος που αντιδρούσαν αρχικά στη εφαρμογή του νόμου πλαισίου, το... 100% των καθηγητών του ιδρύματος προσήλθε στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου του. Να σημειωθεί ότι οι πολλοί καθηγητές του ΤΕΙ δεν κατοικούν στη Λαμία και μετακινούνται για τα μαθήματά τους.

Το Συμβούλιο είχε ήδη επιλέξει δύο υποψηφίους σύμφωνα με τη διαδικασία του νόμου, ενώ είχε αποφασιστεί ότι θα δοκιμαστεί πρώτα η μέθοδος της κάλπης ως η δημοκρατικότερη και εφόσον αυτή δεν τελεσφορήσει, το ίδρυμα θα πάει σε εκλογές με ηλεκτρονική ψήφο. Με την ηλεκτρονική ψήφος μάλιστα έγιναν οι εκλογικές διαδικασίες ως σήμερα σε όλα τα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξαν κάποιοι φοιτητές που ήθελαν να τις διακόψουν.

Εκλογές με... ακρόαση

Η διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε να προχωρήσει πιο πέρα. Οπότε εκτός της κάλπης κάλεσε τους δυο υποψηφίους για τη θέση του προέδρου (έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έναν καθηγητή του ΤΕΙ Λαμίας) στο βήμα για ακρόαση.

Έτσι, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με όλους τους καθηγητές του ιδρύματος παρόντες, οι δύο υποψήφιοι παρουσίασαν το πρόγραμμά τους για τα επόμενα χρόνια και τις θέσεις τους στο εκλογικό σώμα.

Όταν όμως ξεκίνησε η ψηφοφορία, φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολογίας (είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός τους) επιχείρησαν να εισβάλουν στην αίθουσα για να διακόψουν τη διαδικασία. Γύρω στη 1.00 το μεσημέρι δόθηκε το «σύνθημα». Οι παρευρισκόμενοι όρμησαν στα σκαλιά της βιβλιοθήκης για να μπουν στο αμφιθέατρο όπου γίνονταν οι εκλογές.

Μπροστά τους πάντως στάθηκε ο κ. Φιλίππου, πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος Συμβουλίου.

«Τι θέλετε;» τους ρωτάει.

«Να δούμε κάποιον υπεύθυνο» του απαντούν.

«Μα ομιλείτε στον κατεξοχήν υπεύθυνο» απαντάει ο κ. Φιλίππου. «Όμως σε λίγο θα έχουμε και τον νέο πρόεδρο του ιδρύματος και μπορείτε να μιλήσετε και με αυτόν. Ο νυν πρόεδρος είναι επίσης εδώ, αλλά κάπου μέσα και ψηφίζει…»

Εκείνη τη στιγμή μια καθηγήτρια φωνάζει τους δύο υποψήφιους που βγαίνουν και εκείνοι έξω. Οι φοιτητές αιφνιδιάστηκαν.

«Θέλουμε να συζητήσουμε τα προβλήματά μας» λέει ένας εκπρόσωπός τους.

«Ελάτε να τα συζητήσουμε» τους απαντούν και τους καλούν στο αμφιθέατρο όπου ήταν ήδη και όλοι οι καθηγητές του Ιδρύματος.

Οπότε ολόκληρο το φοιτητικό «μπουλούκι» μεταφέρεται μέσα στο αμφιθέατρο. Τι ακολούθησε; Διάλογος. Όπως αποδείχθηκε, οι νέοι και οι νέες του ιδρύματος είχαν τεράστιο πρόβλημα με τρεις αυστηρότατους καθηγητές που τους «έκοβαν» διαρκώς και αυτό σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι για να μπορέσεις να δώσεις το επόμενο μάθημα έπρεπε να περάσουν τα προαπαιτούμενα στα οποία αποτύγχαναν, είχε οδηγήσει σε ένα τεράστιο γραφειοκρατικό πρόβλημα. Πολλοί είχαν μετατραπεί σε «αιωνίους» φοιτητές απλά και μόνο από τη δυσκαμψία και τις στρεβλώσεις του συστήματος, ενώ επιθυμούσαν σφόδρα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και όχι να μένουν στο ΤΕΙ 7 και 8 χρόνια.

«Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν θα πάμε στη Χαλκίδα ή πώς θα εκλέγεται η νέα διοίκηση, δεν με ενδιαφέρει καθόλου» είπε χαρακτηριστικά φοιτητής. «Με νοιάζει να τελειώσω τις σπουδές μου...»

Όλα τα προβλήματα επί τάπητος

Τα προβλήματα ενός ολόκληρου συστήματος αναδείχθηκαν μέσα σε συζήτηση λίγων ωρών. Τελικά τα μέλη της διοίκησης του ιδρύματος υποσχέθηκαν να μελετήσουν τα αιτήματα των φοιτητών και όσα από αυτά μπορούν να τα λύσουν.

Οι φοιτητές μάλιστα εξέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και το παρέδωσαν στον κοσμήτορα της Σχολής των Ηλεκτρολόγων κ. Σταύρο Σαραντάκο, ο οποίος δεσμεύτηκε να το παραδώσει στον πρόεδρο του ιδρύματος, ο οποίος και εξελέγη λίγη ώρα αργότερα χωρίς κανένα πρόβλημα και με κάλπη!

Μάλιστα αποφασίστηκε τελικά να δοθούν επιπλέον ενισχυτικά μαθήματα σε φοιτητές από τους καθηγητές του Ιδρύματος, οι οποίοι και το αποδέχθηκαν.

«Ήταν ευτύχημα το ότι όλοι οι καθηγητές του ιδρύματος ήταν εκεί και έγινε διάλογος» λέει ο κ. Φιλίππου μιλώντας στο «Βήμα».

«Η ψηφοφορία έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο και μετά από ακρόαση των δύο υποψηφίων ενώπιον της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η κάλπη ανέδειξε νικητή τον κ. Ντίνο Αναστασίου, καθηγητή του ΤΕΙ Λαμίας, με ψήφους 50 από τους 71 ψηφίσαντες» συνεχίζει ο κ. Φιλίππου. «Δώδεκα ψήφισαν υπέρ του κ. Σταμούλη, καθηγητή του
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και υπήρξαν εννέα λευκά» αναφέρει.

Τι λέει για τα γεγονότα; «Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεγάλη ομάδα φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολογίας που διαμαρτύρονταν για τη μεταφορά τους στη Χαλκίδα αποπειράθηκε να διακόψει την ψηφοφορία. Χάρη στην ψύχραιμη αντιμετώπισή τους από τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τους δύο υποψηφίους, τελικά οι
φοιτητές μαζί με τους καθηγητές τους κατέληξαν να συζητούν στο
αμφιθέατρο της Σχολής τους τα προβλήματα που τους απασχολούν και τα οποία συνόψισαν σε ενυπόγραφο ψήφισμα προς τον νέο πρόεδρο και τον υπουργό Παιδείας».

«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στο ίδρυμά μας» λέει από την πλευρά του ο κ. Σαραντάκος. «Αποδείχθηκε από τη συζήτηση που έγινε ότι πολλά παιδιά βρισκόταν σε απόγνωση. Και τα αιτήματά τους θα συζητηθούν σοβαρά στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου