Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Φαρμακεία: "Υπέρ πάντων αγών" για το κλειστό επάγγελμα

Μάχη για τη διαφύλαξη τόσο του «κλειστού επαγγέλματος», όσο και για τη διατήρηση της πώλησης των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, όπως βιταμίνες, παυσίπονα, αναλγητικά και άλλα σκευάσματα, γνωστά και ως Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (Μη.Σ.Υ.Φα.), δίνουν οι φαρμακοποιοί, ιδιαίτερα μετά τις έντονες συζητήσεις που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για πώληση των συγκεκριμένων φαρμάκων και από τα καταστήματα λιανικής.
«Μας πειράζει να μπει οτιδήποτε στα σούπερ μάρκετ, όπως μπήκε το ψωμί και το βρεφικό γάλα»
δήλωνε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των φαρμακείων, με το επιχείρημα πως η εισαγωγή φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής δεν θα είναι τελικά προς όφελος των καταναλωτών, ούτε θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής τους.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες από το χώρο των φαρμακείων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει υγιής αγορά σε περιβάλλον που δραστηριοποιούνται καρτέλ –αναφερόμενοι με τον όρο αυτό στα σούπερ μάρκετ– τα οποία έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιή ανταγωνισμό, πόσο μάλλον όταν η συζήτηση έρχεται στον τομέα του φαρμάκου, που αποτελεί απαραίτητο και αναντικατάστατο αγαθό.

Οι φαρμακοποιοί φαίνεται ότι δεν θα παρατήσουν τόσο εύκολα τη μάχη για τη διατήρηση της πώλησης τους, αφού ενδεχομένως να αποτελούν και το τελευταίο «προπύργιο» πριν την απόφαση για άνοιγμα του επαγγέλματος. Και εδώ η φημολογία είναι έντονη, καθώς το γεγονός πως στην Ελλάδα λειτουργούν 11 χιλ. φαρμακεία (το 31,5% του συνολικού αριθμού των φαρμακείων βρίσκονται μόνο στην Αττική), με την αναλογία κατοίκου - φαρμακείου να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη (1.035 κάτοικοι ανά φαρμακείο), επιτείνει τις φωνές που θέλουν να ανοίξει το επάγγελμα.

Και ενώ η τρόικα φαίνεται ότι πιέζει περισσότερο από ποτέ για την απελευθέρωση της πώλησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων, το υπουργείο Υγείας δεν προχωρά προς το παρόν στη λήψη της απόφασης, καθώς φοβάται πως η απώλεια του μεριδίου που έχουν τα φαρμακεία μόνο από τη διάθεση παυσίπονων και βιταμινών, θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών από αυτών. Το ποσοστό κέρδους που έχουν εξάλλου τα φαρμακεία από τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν είναι καθόλου αμελητέο, αγγίζοντας το 23,5%.

Τα Μη.Σ.Υ.Φα. είναι σήμερα 1.284 σκευάσματα. Το 2012 παρουσίασαν συνολικές πωλήσεις περίπου 145 εκατ. (?5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης σε αξίες) ή 85 εκατ. τεμάχια (?22,5% της συνολικής δαπάνης σε τεμάχια). Σύμφωνα με τα τους φαρμακοποιούς, έχουν μέση λιανική τιμή κατά προσέγγιση 1,70 ευρώ ανά τεμάχιο, τιμή που θεωρούν πολύ οικονομική, αφού, όπως λένε, τη μερίδα του λέοντος από τη συνολική δαπάνη για Μη.Σ.Υ.Φα. στην Ελλάδα την καρπώνονται οι εταιρείες παραγωγής τους (εισπράττουν το 67,23% της συνολικής δαπάνης ή διαφορετικά τα 57,15 εκατ. από τα 85 συνολικά).

Βίκυ Κουρλιμπίνη

vicky.kourlibini@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου