Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Τέλος χρόνου για το Πανεπιστήμιο Στερεάς ή αρχή για νέες διεκδικήσεις;


Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Στασινού
στη σημερινή σύσκεψη για το Πανεπιστήμιο

Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι θεωρείται δεδομένη η κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς.

Είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να λάβουμε σοβαρά υπόψη την άποψη της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και την πρόσφατη ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση αναφορικά με την βιωσιμότητα του Τμήματος, ακόμα και ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γενικά, συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού στο χώρο της Ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με κύριο γνώμονα τις ακαδημαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ· και όχι μόνο τις ανάγκες της τοπικής αγοράς.

Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση του σχεδίου «Αθηνά» προέκυψε ως αποτέλεσμα των παρασκηνιακών και πελατειακών – κομματικών επιλογών και συμβιβασμών, χωρίς καμιά αξιολόγηση για τη διατήρηση ή την κατάργηση των Τμημάτων. Η όποια ως τώρα συζήτηση έγινε προσχηματικά, χωρίς κριτήρια και ουσιαστική συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων και σίγουρα κάτω από τις άσχημες συνθήκες και τις επιτακτικές ανάγκες της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο ρόλος μας ως Αυτοδιοίκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός και θα πρέπει άμεσα να στρέψουμε την προσοχή μας στο όραμα για τη Λαμία. Να λειτουργήσουμε με όρους αντισταθμιστικούς στην απώλεια του Πανεπιστημίου και να εξασφαλίσουμε εκείνες τις υποδομές, που θα δώσουν για την πόλη μας την πραγματικά ισχυρή θέση της στο επίπεδο της Στερεάς και της χώρας. Να αναδείξουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αυτά που θα την οδηγήσουν μελλοντικά να φιλοξενήσει επάξια την έδρα μιας βιώσιμης Πανεπιστημιακής μονάδας.

Να αγωνιστούμε για ένα Πανεπιστήμιο στη Λαμία, έδρα της Περιφέρειας, μετά από εκπαιδευτικό σχεδιασμό με επιστημονικά κριτήρια (με τουλάχιστον 4 συναφείς σχολές) ενταγμένο στον εθνικό σχεδιασμό, που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της χώρας και θα γίνει έτσι ελκυστικό για υποψήφιους με αυξημένα προσόντα.

Να διεκδικήσουμε ώστε τα κονδύλια από τις περικοπές των δαπανών για την Παιδεία, που προκύπτουν από το σχέδιο «Αθηνά», να κατευθυνθούν στην αναβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Να επιμείνουμε με έμφαση και να αναζητήσουμε τρόπους αναβάθμισης του ΤΕΙ Λαμίας ώστε αυτό, που τώρα εμφανίζεται ενισχυμένο, να μην κινδυνέψει από την εφαρμογή στην εκπαίδευση της βάσης του «10». Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΙ θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί έντονα για την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και να αποτρέψει κάθε πιθανό κίνδυνο στο μέλλον.

Προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή να πρωτοστατήσει, σε συνεργασία με τους ενοικιαστές διαμερισμάτων, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης κλπ, στην δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων φιλοξενίας των φοιτητών στην πόλη μας που θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ελκυστικότερου, από το υπάρχον, φοιτητικού περιβάλλοντος.

Συμφωνούμε τέλος στην σύσταση Επιτροπής που θα επισκεφθεί την ηγεσία του Υπουργείου, αφού όμως διερευνηθεί και ολοκληρωθεί πρόταση παραμονής και αναβάθμισης του Πανεπιστημίου Στερεάς, που θα βασίζεται σε καθαρά επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου