Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΕνοΧΑ μαθήματα μισαλλοδοξίας

Να μη διδάσκονται οι απόγονοι των Μικρασιατών της Ν.Φιλαδέλφειας για την προσφυγιά απαιτεί ναζί βουλευτής. «Δεν θα το επιτρέψουμε» απαντούν οι εκπαιδευτικοί
«Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;» Το γνωστό αντιρατσιστικό σύνθημα θυμίζει η πρόσφατη ερώτηση του ναζί βουλευτή Αρτέμη Ματθαιόπουλου στον υπουργό Παιδείας για πολιτιστικό πρόγραμμα που πρόκειται να εφαρμοστεί στο 1ο δημοτικό σχολείο της Ν. Φιλαδέλφειας. Ο πρώην μπασίστας των «Πογκρόμ», που εξυμνούν το Αουσβιτς και κηρύσσουν τον «ψόφο» σε όσους δεν μιλάνε ελληνικά, χαρακτηρίζει το πρόγραμμα «περίεργο», απαιτεί να μάθει τα ονόματα των δασκάλων που το υλοποιούν και σε ένα κρεσέντο μισαλλοδοξίας ρωτά «Τι θα κάνει ο υπουργός ώστε να αποδοθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες;».


Αμεση και κατηγορηματική ήταν η αντίδραση του συλλόγου εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης»: «Οι βουλευτές της Χ.Α. αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι δεν έχουν ίχνος εθνικής ιστορικής μνήμης και αντιστρατεύονται με κάθε μέσο τον λαό που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Προσπαθούν μέσω της κρατικής εξουσίας που τάχα μου απεχθάνονται να απαγορέψουν στα παιδιά της Νέας Φιλαδέλφειας να μιλήσουν και να μάθουν για την προσφυγιά! Την απάντηση δεν θα την πάρουν από τη Βουλή αλλά από τη γειτονιά της Ν. Φιλαδέλφειας και όλες τις τιμημένες προσφυγικές γειτονιές αυτής της χώρας!» γράφουν και δηλώνουν ότι δεν θα υποταχθούν σε καμία προσπάθεια φίμωσης και λογοκρισίας του εκπαιδευτικού έργου.

Ο σύλλογος, που καλύπτει σχολεία από την Πλατεία Βάθη και τον Κολωνό ώς την Πλατεία Αμερικής και τη Νέα Φιλαδέλφεια, καλεί τα σωματεία εκπαιδευτικών να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους στοχοποιημένους δασκάλους και «σωματεία στη Ν. Φιλαδέλφεια, το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως τον Φιλαδελφειώτικο λαό να υψώσουν τείχος σε αυτές τις ενέργειες». Απαιτεί δε από την πολιτική ηγεσία να καταδικάσει με ρητή δήλωση τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Η πρόεδρος του συλλόγου «Αριστοτέλης» Ντίνα Ρέππα, που επισκέφθηκε χθες το σχολείο, μίλησε εξοργισμένη στην «Εφ.Συν.»: «Θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ίδιες τις λέξεις, να παρέμβουν στο εκπαιδευτικό έργο λειτουργώντας εκφοβιστικά. Τον χώρο βέβαια τούς τον δίνει το συνολικό αυταρχικό πλαίσιο πειθαρχικών διώξεων. Θέλουν ο εκπαιδευτικός να αυτολογοκρίνεται, όχι μόνο από φόβο, αλλά και με το απλό “μην μπλέξω”. Ευνοούν ένα απίστευτο ρεύμα συντηρητισμού και ενοχοποίησης των φτωχών, που αφήνει στο απυρόβλητο τους πλούσιους και βολεύει το πολιτικό σύστημα. Κάθε φορά που πάει να συμβεί το αντίθετο θέλουν να το πνίξουν στη γέννησή του. Ομως δεν θα τους αφήσουμε. Υπάρχει ένας αξιακός κώδικας στον χώρο της εκπαίδευσης και κανένας δεν θα μας υπαγορεύσει τι να κάνουμε».
Το ειρωνικό, μας λέει η Ντίνα Ρέππα, είναι ότι το συγκεκριμένο σχολείο, που ήρθε στη δημοσιότητα με αφορμή τον τίτλο ενός προγράμματος εικαστικών, αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα στέγασης και είναι το ίδιο «εσωτερικός πρόσφυγας». Εδώ και πέντε χρόνια φιλοξενείται σε άλλο κτίριο, εκτός των ορίων της γειτονιάς, στο οποίο τα παιδιά έχουν πρόσβαση μόνο με πούλμαν.

«Στην προσπάθεια να τρομοκρατήσουν την κοινωνία, δηλητηριάζουν ακόμα και τα παιδιά μας», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος, πατέρας δύο παιδιών στο συγκεκριμένο σχολείο. «Κρύβονται πίσω από έναν μανδύα κοινοβουλευτισμού και νομιμότητας για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσω του φόβου και των απειλών, σε μία πόλη ξεριζωμένων, προσφύγων και μεταναστών. Που, αν μη τι άλλο, η Φιλαδέλφεια, η Χαλκηδόνα έχουν ζήσει στο πετσί τους την προσφυγιά, ακόμα και τον ρατσισμό. Προέρχομαι από προσφυγική οικογένεια και ξέρω πολύ καλά πώς αντιμετώπιζαν τους πρώτους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Οπως αντιμετώπισαν αργότερα τους μετανάστες από την Αλβανία».

Το σωματείο εργαζομένων του Δήμου έχει εκδώσει ψήφισμα καταγγελίας της χρυσαυγίτικης παρέμβασης, ενώ ψηφίσματα ετοιμάζονται να εκδώσουν εκπαιδευτικοί σύλλογοι και σωματεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου