Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλη προσφορά ανθρωπιάς από τον Παληοτάκη των Λαμπράκηδων για το κοινωνικό παντοπωλείο Λαμίας

Στις 15/2/2013, στο κτήμα του Παληοτάκη, ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της προσφοράς υλικού από το blogτων Λαμπράκηδων, όπως είχαμε δώσει την υπόσχεση με την ανάρτησή μας στο blog( www.lamprakides.gr/blog), στις 23/12/2013.
Συγκεκριμένα, ο Παληοτάκης, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις – και παρά την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια που τον είχε κυριεύσει – προχώρησε σε δωρεά ρουχισμού στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαμιέων.
Η προσφορά αυτή περιλαμβάνει:

1.                   Τρεις (3) καμπαρτίνες.
2.                 Δύο (2) κοστούμια.
3.                 Είκοσι τρία (23) παντελόνια διάφορα.
4.                 Είκοσι τέσσερα (24) διάφορα πουκάμισα.
5.                 Μία (1) καλοκαιρινή ρόμπα.
6.                 Ένα (1) μπουρνούζι.
7.                 Πέντε (5) μπλούζες διάφορες.
8.                 Πέντε (5) μπουφάν διάφορα.
9.                 Δέκα (10) γραβάτες.
10.              Δύο (2) μεγάλα δοχεία (μπόμπες ελιών των 120 λίτρων) με ρουχισμό και προσφορά από Ελλάδα και Ιταλία.
11.               Ένα (1) μεγάλο χαρτοκιβώτιο με διάφορα άλλα είδη μικρού ρουχισμού.
12.              Οκτώ (8) σακάκια.
Όπως γράφαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση, στις 23/12/2012, κάποια από αυτά τα κομμάτια μπορούν να καθαριστούν, να γίνουν πιο εμφανίσιμα και να πωληθούν σε προσιτές τιμές, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, ώστε το Κοινωνικό Παντοπωλείο να καλύψει άλλες, ουσιαστικότερες ανάγκες. Εμπειρία που κάποιοι από εμάς, και ο Παληοτάκης, έχουμε από το Βέλγιο είναι ότι υπήρχαν – χρόνια τώρα – οργανωμένα μαγαζιά που πουλούσαν αντικείμενα και ρούχα από 2ο χέρι. Εκεί δούλευαν, κυρίως, εθελοντές και από εκεί ψώνιζαν άνθρωποι που δεν είχαν τα αναγκαία αλλά και άλλοι που ζητούσαν να βρουν το ιδιαίτερο, το αντικείμενο με τη μυρωδιά του χρόνου και της προσωπικής ιστορίας, τη λεπτομέρεια που θα τους συγκινήσει από την ανάμνηση που κάποιος πρόσφερε, δώρισε.
Είχαμε ζητήσει να υπάρξουν και άλλες προσφορές. Και, αν κάποιοι ήθελαν να παραμείνουν ανώνυμοι, θα μπορούσαν να απευθυνθούν στο blogκαι τους συντελεστές του. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν τηλέφωνα επικοινωνίας για οποιαδήποτε ανάγκη. Οι προσφορές, όμως, προς το blogτων Λαμπράκηδων είναι ελάχιστες. Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι δικές μας δυνατότητες είναι μικρές, περιορισμένες. Χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση. Ένας κούκος δε φέρνει την Άνοιξη.
Όσο για το χώρο των πωλήσεων του Δήμου, με απογοήτευση έχουμε πληροφορηθεί ότι μερικοί εθελοντές ή κάποιοι που εργάζονται με μισθό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο – ή σε παρόμοιους φορείς και οργανισμούς – δε δείχνουν την απαραίτητη ενεργητικότητα, όπως απαιτεί μια τέτοια προσφορά.
Αν δεν πάρουμε ζεστά την υπόθεση και δεν «απεξαρτηθούμε» από τη γνωστή νοοτροπία να προσπαθούμε να καρπωθούμε (μερικοί από εμάς) κάποια οφέλη και από τέτοιου είδους ενέργειες, τότε και αυτή η προσπάθεια θα ναυαγήσει. Και, αν ναυαγήσει σε μια τόσο κρίσιμη και δύσκολη στιγμή, θα είναι ολέθριο. Θα ήταν καλύτερα να μην είχε ξεκινήσει.
Αυτός που έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και βρίσκεται στην ανάγκη να ζητήσει τη συμπαράσταση του συντοπίτη του, χρειάζεται την αγάπη, την κατανόηση, το χαμόγελο, το σεβασμό της αξιοπρέπειάς του. Αν αυτές και άλλες τέτοιες προϋποθέσεις δεν υπάρχουν, τότε δεν το κερδίσαμε το παιχνίδι. Αντίθετα θα ναυαγήσει και αυτή η τόσο κρίσιμη, σημαντική και αποτελεσματική πρωτοβουλία του Δήμου μας.
Εμείς θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας να προσφέρουμε και βιβλία. Επειδή, όμως, τα βιβλία είναι για μας πιο «ακριβά» από τα ρούχα, περιμένουμε να δούμε πιο ενεργή ανταπόκριση. Αποφασίστηκε από το blogτων Λαμπράκηδων ότι η προσφορά των βιβλίων θα καθυστερήσει, μέχρι να λήξει το θέμα, αν οι Δημόσια βιβλιοθήκη θα ξαναγυρίσει στο Δήμο και θα γίνει και πάλι Δημοτική.
Περιμέναμε και από άλλους φορείς ανταπόκριση. Τη ζητήσαμε, τη ζητάμε και θα τη ζητάμε όσο υπάρχουμε ως ομάδα που πιστεύει σε αξίες και ιδανικά. Δεν την είδαμε, δεν την ακούσαμε.
Μήπως δεν φρόντισε ο Δήμος να τα γνωστοποιήσει;
Πολλές τοπικές ιστοσελίδες και blog, εφημερίδες και έντυπα, ραδιόφωνο και τοπικά κανάλια θα μπορούσαν να αρχίσουν εκστρατεία για την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στους συντοπίτες μας που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Η περιοχή μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Εν αντιθέσει, κατά πληροφορίες μας, πολλοί συντοπίτες μας βρίσκονται σε αρκετά καλή οικονομική κατάσταση και θα μπορούσαν να τεθούν μπροστάρηδες μιας τέτοιας ενέργειας.
Εμείς κάνουμε λάθος και κινδυνολογούμε ή οι άλλοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι έρχεται λαίλαπα; Ελπίζουμε να είμαστε εμείς οι υπερβολικοί. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και τις άλλες προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Δήμου για παροχή φαρμάκων ή για δωρεάν φροντιστηριακή στήριξη. Το κάλεσμα για βοήθεια και προσφορά - με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μπορούμε - εξακολουθεί να είναι ζωντανό, ό,τι πολιτικό χρώμα και αν έχουμε εμείς ή η Δημοτική Αρχή.
Και το επαναλαμβάνουμε και το βροντοφωνάζουμε με όλη τη δύναμη της φυσικής και της ηλεκτρονικής φωνής μας.
Παληοτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου