Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Σπερχειός : Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα των Υγροτόπων θα θέλαμε να ρίξετε μια ματιά στη σπουδαία εργασία που είχε επιμεληθεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας για τον ίσως πιο σημαντικό υγρότοπο (ή αλλιώς υγροβιότοπο) της περιοχής μας .
(Ως υγροβιότοποι  χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες)
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
“ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΑΣ Ο ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ”
ΠOΤΑΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ
Άλλες ονομασίες κατά το παρελθόν: Αγριομέλας, Ελλάδα, Αλαμάνα (το τελευταίο τμήμα του).

Γενικές πληροφορίες

Ποταμός της ανατολικής Στερεάς, στο νομό Φθιώτιδας. Πηγάζει από τον Τυμφρηστό σε υψόμετρο 2.300 μ. και εκβάλλει στο Μαλιακό κόλπο. Διασχίζει το νομό Φθιώτιδας και δέχεται τα νερά των Βαρδουσίων ορέων, Όθρης και Οίτης.
Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 82,5 km. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει έκταση 1.517 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Είναι πλούσιος σε φερτές ύλες, με τις οποίες προσχώνει τον Μαλιακό κόλπο. Χάρις στις προσχώσεις αυτές τα άλλοτε “στενά των Θερμοπυλών”, στα οποία έγινε η περίφημη μάχη εναντίον των Περσών τον 5ο αιώνα π.Χ., που τότε είχαν πλάτος ολίγων μέτρων, σήμερα φθάνουν σε πλάτος τα 5-6 χιλιόμετρα και είναι ως επί το πλείστον ελώδη.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Το κλίμα στην περιοχή της κοιλάδας του Σπερχειού ανήκει γενικά στην υποτροπική μεσογειακή ζώνη με καλοκαίρι θερμό και ξηρό και
χειμώνα ήπιο και υγρό.
Παρατηρούνται όμως διαφοροποιήσεις (μικροκλίμα) ανάλογα με την μορφολογία της περιοχής. Έτσι κοντά στο Μαλιακό το κλίμα είναι τυπικό Μεσογειακό, ενώ στο εσωτερικό είναι πεδινό ηπειρωτικό στην κοιλάδα του Σπερχειού και ορεινό ηπειρωτικό σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 500μ.

Δείτε τη συνέχεια ...   εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου