Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Μετά τη "Διαύγεια", Υπερδι@ύγεια για καλύτερη αναζήτηση

Τα προβλήματα του προγράμματος "Διαύγεια", φιλοδοξεί να επιλύσει μια νέα μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση στις αποφάσεις υπουργείων και δημόσιων οργανισμών.
Πρόκειται για την ΥπερΔι@ύγεια, η οποία, παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη τη δυνατότητα να ψάξει με ταχύτητα, ευκολία και ακρίβεια, στα περιεχόμενα όλων των δημοσίων εγγράφων που αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια.

Παρά τη συμβολή του προγράμματος Διαύγεια στη διαφάνεια και την ανταπόκριση των πολιτών, η Διαύγεια είναι αρκετά δύσκολη στη χρήση της (λόγω του όγκου των δεδομένων) και στόχος της ΥπερΔιαύγειας είναι να βοηθήσει ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.
Σύμφωνα με το "Έθνος", κάθε εργάσιμη ημέρα υπολογίζεται ότι αρκετές χιλιάδες νέα δημόσια έγγραφα προστίθενται στη Διαύγεια, με αποτέλεσμα να είναι πλέον περισσότερες από 6,77 εκατ. οι καταχωρήσεις μέχρι σήμερα, με συνολικό όγκο δεδομένων 33,3 GB.
Η ΥπερΔι@ύγεια έρχεται να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, μέσα από τη δημιουργία ενός συστήματος άμεσης αναζήτησης στα περιεχόμενα όλων των εγγράφων που αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια.
Πρόκειται για προσωπική ερευνητική προσπάθεια του Ευάγγελου Μπάνου, μηχανικού Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, που δεν συνδέεται με κάποιον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.
Το πρόγραμμα Διαύγεια εισήγαγε (με το νόμο 3861/2010), για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων και πράξεων των κυβερνητικών οργάνων και της δημόσιας διοίκησης στο Διαδίκτυο, ώστε κάθε πολίτης αν έχει πρόσβαση  στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι ανεξάρτητες Αρχές και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου