Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Θα κολυμπάμε με… ‘’χρυσά μπρατσάκια’’ στην Λαμία;

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ την υπόθεση της επισκευής της πισίνας των ΤΕΙ και της πιθανής λειτουργίας της μέσα στο 2013.

Μέσα στην οικονομική δίνη που βρίσκεται (και) η Λαμία και υπό την σκιά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που χαρακτηρίζεται δίκαια ως ‘’ λαίλαπα’’, οι τοπικοί μας άρχοντες έχουν αναλάβει τον ρόλο να μας παρουσιάζουν την κατασκευή του συγκεκριμένου αθλητικού χώρου ως μεγάλο και ιδιαίτερα αναπτυξιακό γεγονός για τον τόπο μας.
Βέβαια παρόμοια παχιά λόγια, θριαμβολογίες και ανακοινώσεις έχουμε στην Λαμία ακούσει και για το Κλειστό Κολυμβητήριο στην Έκθεση Λαμίας αλλά και για το γήπεδο στην Καμαρίτσα, έργα που σταμάτησαν ή καθυστερούν να κατασκευάζονται παρόλο που ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα οι αθλητικοί χώροι του Δήμου Λαμιέων είτε έχουν εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους είτε έχουν παραχωρηθεί δωρεάν εξ’ολοκλήρου και ο δημότης, άσχετα αν τους χρησιμοποιεί ή όχι, πληρώνει το τεράστιο κόστος λειτουργίας των. Είναι ενδεικτικό πως 140.000 ευρώ κοστίζει ετησίως η λειτουργία του ανοιχτού κολυμβητηρίου (θέρμανση και επισκευές) και 40.000 ευρώ η θέρμανση του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Χαλκιοπούλειο. Και στα δύο αυτά παραδείγματα η χρήση των χώρων για τον απλό πολίτη είναι με αμοιβή την μηνιαία συνδρομή στα αθλητικά σωματεία τα οποία δεν συμμετέχουν καθόλου στα λειτουργικά έξοδα των αθλητικών χώρων.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει στον δήμο Λαμιέων ένας νέος σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας Αθλητικών Δημοτικών Εγκαταστάσεων όπου θα αναφέρονται αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας αλλά και οι υποχρεώσεις των σωματείων κάθε χώρου.

Ταυτόχρονα χιλιάδες ευρώ εχουν δαπανηθεί τα τελευταία 10 χρόνια για την κατασκευή της πισίνας των ΤΕΙ ενώ στα 170.000 ευρώ που εκταμιεύονται για την ολοκλήρωση του έργου θα πρέπει να προστεθούν και τα πολλά έξοδα λειτουργίας και συντήρησης ,που πολύ φοβάμαι πως θα αναλάβει ο δήμος μας.

Ο μέχρι τώρα τρόπος λοιπόν λειτουργίας των αθλητικών δημοτικών μας χώρων αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες για ‘’ολυμπιακά’’ έργα, μας καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για την συγκεκριμένη πισίνα ευελπιστώντας πως το έργο δεν θα αποτελέσει κάτι παρόμοιο με τις πισίνες που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπου κατασπαταλήθηκαν τα χρήματα των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα όσα βιώνουμε όλοι καθημερινά σήμερα.

Μεσούσης της κοινωνικής κρίσης και με δεδομένο την συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση να παρέχει ισότιμα την δυνατότητα για δωρεάν άθληση σε όλους τους κατοίκους της Λαμίας, να προάγει τον μαζικό αθλητισμό και να αξιοποιεί όσο το δυνατόν καλύτερα τους αθλητικούς χώρους της πόλης εκμεταλλευόμενη με διαφάνεια και συνεχή έλεγχο κάθε ευρώ που έχει σπαταληθεί.

Ένα Κέντρο Αθλητικών Υποδομών με σαφή Κανονισμό Λειτουργίας, ανοιχτό στο κοινό της πόλης αλλά και χρησιμοποιούμενο σωστά από τα αθλητικά σωματεία σίγουρα θα αναβαθμίσει τον αθλητισμό της Λαμίας και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον υγρό στίβο για ολόκληρη την Φθιώτιδα.

Η πισίνα του ΤΕΙ θα μπορέσει να λειτουργήσει με τον τρόπο αυτό ή κάποιοι λίγοι θα ‘’κολυμπάνε’’ με ‘’χρυσά μπρατσάκια’’ τα οποία θα έχουμε πληρώσει όλοι μας;

Π.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου