Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Απογραφή ....δέντρων, στο Δήμο Βόλου.

"Παρόμοια πρόταση που κατατέθηκε από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας , δεν βρήκε ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή , γιατί προφανώς δεν το θεωρεί αναγκαίο.."

Προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες σε φυτεύσεις και σε στοχευμένες παρεμβάσεις
Σε μία σημαντική πρωτοβουλία προχωρά το τελευταίο δίμηνο ο Δήμος Βόλου, αξιοποιώντας τα άτομα που απασχολεί μέσα από το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας (πενταμηνίτες).
Πιο συγκεκριμένα μετά από πρωτοβουλία του πρώην Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Πρασίνου Νίκου Μόσχου μία ομάδα εργαζομένων έχει ως καθημερινή αποκλειστική της απασχόληση την αποτύπωση των δεντροστοιχιών που υπάρχουν στις κεντρικές αρτηρίες του Βόλου και όχι μόνον…


Στόχος της προσπάθειας που συνεχίζεται και από το νέο Αντιδήμαρχο Πρασίνου Παντελή Πελεκάνο είναι να αποτυπωθούν με ακρίβεια όλα τα στοιχεία που αφορούν στις ακριβείς θέσεις στις οποίες είναι φυτεμένα τα δέντρα, το χώρο του πεζοδρομίου που καταλαμβάνουν, το είδος του δέντρου, καθώς επίσης και τα σημεία εκείνα τα οποία μολονότι είναι χωροθετημένα ως χώροι δεντροφύτευσης, αυτά είτε καταστράφηκαν για διαφόρους λόγους και δεν ανανεώθηκαν, είτε κόπηκαν από την υπηρεσία που επίσης δεν φρόντισε να τα ανανεώσει λόγω έλλειψης του συγκεκριμένου είδους δέντρου στο δημοτικό φυτώριο.

Αυτή η αποτύπωση, όπως λένε οι Αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας και Πρασίνου του Δήμου Βόλου, θα μας επιτρέψει, όπως λένε, να προχωρήσουμε στην αποτύπωσή τους σε ηλεκτρονική μορφή, κάτι που θα επιτρέψει στην Υπηρεσία να προσδιορίζει εφεξής καλύτερα τον ετήσιο προγραμματισμό της όσον αφορά στην προμήθεια φυτικού υλικού, ενώ επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα και για στοχευμένες παρεμβάσεις στα διάφορα σημεία, όπου υπάρχουν ελλείψεις, και τα οποία εκτός των άλλων αποτελούν αληθινές παγίδες για χιλιάδες πολίτες που περπατούν αμέριμνοι στα πεζοδρόμια.

 Συντηρητικό  κλάδεμα  λόγω… νέφους

 Εξάλλου η αιθαλομίχλη που τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικαθήσει πάνω από το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου με αποτέλεσμα να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα αιωρούμενα σωματίδια, έχει επηρεάσει και τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών από τις υπηρεσίες Πρασίνου του Δήμου Βόλου.

Όπως λέει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρασίνου Παντελής Πελεκάνος, λόγω των έκτακτων συνθηκών και με δεδομένη την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για τα ευεργετικά αποτελέσματα στη συγκράτηση των ρύπων, οι εργασίες κλαδέματος γίνονται με συντηρητικό, όπως λέει, τρόπο.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, γίνονται τα κλαδέματα που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη από την περιοχή της Γ. Δήμου με Καρτάλη, με τις εργασίες να γίνονται σε όλες τις δεντροστοιχίες γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ακόμη το τελευταίο τριήμερο είκοσι συνολικά άτομα της υπηρεσίας ευπρεπίζουν τους χώρους πρασίνου στο Πάρκο του Πεδίου του Άρεως. Η παρέμβαση αυτή είναι πολύ μεγάλη και θα κρατήσει ως το τέλος του μήνα, σημειώνει ο κ. Πελεκάνος. Ακόμη σήμερα και αύριο, όπως και όλα τα προηγούμενα σαββατοκύριακα, θα συνεχιστεί η κοπή των δέντρων που έχουν υποδειχθεί από το Δασαρχείο Βόλου, προκειμένου η ξυλεία που θα υλοτομηθεί να διατεθεί για τις ανάγκες θέρμανσης άπορων οικογενειών της πόλη .

Η συγκεκριμένη παρέμβαση γίνεται σε συνεργασία με την Ομάδα Ελληνικής Διάσωσης και τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων. Επίσης ολοκληρώθηκαν από την υπηρεσία οι εργασίες στην περιοχή όπου βρίσκεται η Στέγη Προστασίας Ανηλίκων στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου στη Νέα Ιωνία, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες στην περιοχή των Εργατικών στην Αγία Παρασκευή. Τέλος για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη η υπηρεσία προγραμματίζει παρεμβάσεις στην Αγριά και τα Λεχώνια.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
Ταχυδρόμος
(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου