Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

«Υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών στα μουσικά σχολεία»

Την διαβεβαίωση ότι «υπάρχει και η πρόθεση, αλλά και ο σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών στα μουσικά σχολεία, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων μας», έδωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου.
Παράλληλα, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του θεσμού των μουσικών σχολείων έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση ενεργειών σχετικά με τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών, νέων διδακτικών εργαλείων για τα μουσικά μαθήματα κλπ. Στο πλαίσιο αυτό η Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων μελετά θέματα λειτουργίας, «ώστε να γίνει προγραμματισμός των ενεργειών για τις περαιτέρω ανάγκες των μουσικών σχολείων», όπως είπε.


Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ι. Γκιόκα σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα των μουσικών σχολείων, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σε υποδομές, ο υφυπουργός Παιδείας επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα κενά που δημιουργήθηκαν, τις χαμένες διδακτικές ώρες, την περικοπή μουσικών ειδικοτήτων κλπ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ερωτών βουλευτής «η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει σε υπολειτουργία τα μουσικά σχολεία για μια ολόκληρη σχολική χρονιά, χωρίς αυτά να μπορούν να τηρήσουν το προβλεπόμενο αναλυτικό τους πρόγραμμα».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι τα κενά στα μουσικά σχολεία σήμερα είναι κενά μουσικών ειδικοτήτων και όχι γενικών μαθημάτων, ενώ υπενθύμισε ότι για την κάλυψη των λειτουργικών κενών για τα μαθήματα μουσικής παιδείας στα 42 μουσικά σχολεία της χώρας πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση πρόσληψης των μουσικών αναπληρωτών (προσελήφθησαν 248 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου). Επιπλέον, όπως είπε, διατέθηκαν πιστώσεις και για την πρόσληψη ωρομίσθιων εμπειροτεχνών στα παραδοσιακά όργανα και από 8.1.2013 δόθηκε η δυνατότητα να γίνει πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών σε όλα τα μουσικά σχολεία, συνολικά για πεντακόσιες σαράντα έξι ώρες την εβδομάδα.

Όπως σημείωσε, εξάλλου, οι Διευθύνσεις Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με έγγραφό τους από 3.12 και κατόπιν από 7.12 διαβίβασαν αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την έγκριση συμπληρωματικών πιστώσεων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέσα στις οποίες εντάσσονται και τα μουσικά σχολεία.

Πάντως, ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι για το υπουργείο Παιδείας η προσφορά των μουσικών σχολείων επί 25 χρόνια από την ίδρυσή τους, είναι σημαντική: «Θεωρούμε ότι είναι πολύ καλά σχολεία και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, θα στηρίξουμε την εξέλιξή τους, ακόμα και αν είναι δύσκολο για όλα τα όργανα και για όλες τις επιλογές να υπάρχουν στη χρονιά αυτή ανάλογες πιστώσεις», όπως παραδέχθηκε.

Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει καμία εξέλιξη προς μετάλλαξη των σχολείων αυτών», όπως άφησε να εννοηθεί ο ερωτών βουλευτής, αλλά αντιθέτως είπε πως τα μουσικά σχολεία «χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη». «Υπάρχουν ταλέντα μέσα», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι από την πλευρά του υπουργείου «μόνο βελτίωση της κατάστασης επιδιώκουμε και τίποτα άλλο».

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την κάλυψη των κενών και για την κάλυψη των προβλημάτων τα οποία ανακύπτουν. Ο θεσμός των μουσικών σχολείων είναι για μας ένας σημαντικός θεσμός, καταξιωμένος, δυναμικός τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια», υπογράμμισε αναφέροντας και ένα επιπλέον εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο: ότι τα μουσικά σχολεία είναι «από τα σχολεία με σχεδόν μηδενικά ποσοστά βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς και άρα το υπουργείο μεριμνά με κάθε τρόπο για την απρόσκοπτη λειτουργία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου