Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τα παράδοξα του μέτρου των αποδείξεων

Το μέτρο των αποδείξεων παρέμεινε και οι περισσότεροι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι και φέτος να συγκεντρώσουν παραστατικά για μια σειρά δαπανών τους. Ωστόσο, το μέτρο των αποδείξεων όπως παρέμεινε, είναι γεμάτο από αντιφάσεις και ανεξήγητες εξαιρέσεις. Ας δούμε μερικές από αυτές:
- αποδείξεις είναι υποχρεωμένοι φέτος να συγκεντρώσουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη και πειστική εξήγηση για το λόγο για τον οποίο εξαιρέθηκαν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων από τη συγκέντρωση αποδείξεων.
Έτσι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και έμποροι  δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο να ζητούν αποδείξεις στις συναλλαγές τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φοροδιαφυγή. Πολλοί από τους παραπάνω ζητούν και λαμβάνουν τιμολόγια για τις επαγγελματικές τους δαπάνες. Ωστόσο, οι επαγγελματικές δαπάνες δεν αφορούν όλες τις κατηγορίες δαπανών των φορολογούμενων, ενώ υπάρχουν και φορολογούμενοι στους οποίους δεν αναγνωρίζονται επαγγελματικές δαπάνες (π.χ. εισοδηματίες). Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα για να φανεί ο παραλογισμός. Ένας συνταξιούχος έχει ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 1.500 ευρώ.  Ένας μεγαλοϊδιοκτήτης ακινήτων έχει ετήσιο εισόδημα από μισθώματα ύψους 100.000 ευρώ.  Ο δεύτεροw φορολογούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώσει αποδείξεις ούτε ενός ευρώ.

- αναγνωρίζονται και περιλαμβάνονται στο καλάθι των αποδείξεων οι δαπάνες για καύσιμα κίνησης. Δεν αναγνωρίζονται, ωστόσο, οι αποδείξεις από καύσιμα θέρμανσης. Ο λόγος για τον οποίο έγινε η αντιδιαστολή αναζητείται.
- δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για κάθε είδους εισιτήρια μεταφοράς προσώπων. Αναγνωρίζονται όμως δαπάνες για μεταφορά αντικειμένων! Για παράδειγμα, το αεροπορικό εισιτήριο για την μεταφορά ενός φορολογούμενου στο εξωτερικό δεν προσμετράται στις αποδείξεις. Αντίθετα, αν ένας φορολογούμενος αποστείλει αεροπορικώς ένα πακέτο στον ίδιο προορισμό η απόδειξη μετράει στις αποδείξεις.
- το ανώτατο ποσό αποδείξεων που απαιτεί η εφορία ανέρχεται στα 10.500 ευρώ. Η αξία αυτή αντιστοιχεί σε εισόδημα 42.000 ευρώ (25% του εισοδήματος). Ωστόσο, το ίδιο ποσό αποδείξεων απαιτείται και από έναν φορολογούμενο με εισόδημα 100.000 ή 200.000 ευρώ. Δηλαδή φορολογούμενοι με πολύ μεγάλη αγοραστική δύναμη ουσιαστικά δεν έχουν κίνητρο προκειμένου να ζητούν αποδείξεις για τις δαπάνες τους.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου