Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Οι δήμοι ''έφαγαν'' τα κονδύλια για τους ανέργους!

Στην κάλυψη λειτουργικών εξόδων των δήμων κατευθύνθηκαν με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ 42 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας.
 Πρόκειται για το πρόγραμμα με βάση το οποίο θα προσλαμβάνονταν για εκτέλεση μικρών έργων στους δήμους από τον ΟΑΕΔ περίπου 120.000 άνεργοι την τετραετία 2012-2014 (35.000 μόνο για φέτος).
Το πρόγραμμα είχε «εκτιμηθεί» από τους «εμπνευστές» του, από το 2011, από την πρώην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ Χάρη Καστανίδη και Πάρη Κουκουλόπουλου σε 128 εκατ.ευρώ.

Μιλώντας από το βήμα του Εκτάκτου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας την περασμένη Δευτέρα,ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε χαρακτηριστικά: «Ζητήθηκε ομοφώνως από το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, να μην προχωρήσουμε στη φάση αυτή στην εφαρμογή της Αυτεπιστασίας, αλλά να αξιοποιήσουμε τους πόρους από τον φόρο ζύθου, ΤΑΠ και τέλος διαφήμισης, διαφορετικά.
Έτσι, όπως θα γνωρίζετε, καταβάλαμε ήδη 42 εκατομμύρια και σχεδιάζουμε ως το τέλος του 2012 να κάνουμε ακόμα μία έκτακτη κατανομή, ώστε να βοηθήσουμε να ενισχυθεί κάπως και με αυτούς τους πόρους η ρευστότητα των δήμων», είπε κατά την ομιλία του από το βήμα του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δήμαρχοι -αφού είδαν πως οι πόροι τους για τα λειτουργικά έξοδα μειώνονται δραματικά από τον Ιούλιο και πέρα και μετά το «για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία με ιδίους πόρους» του ΟΑΕΔ (τους ζητούσε να πληρώσουν οι ίδιοι, υλικά και εργαζομένους, το πρόγραμμα αυτεπιστασίας)- ζήτησαν από τον υπουργό τα χρήματα από το φόρο ζύθου, ΤΑΠ και τέλος διαφήμισης, όπερ και εγένετο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η «έκτακτη κατανομή» αφορά και πάλι σε απόδοση στους δήμους χρημάτων από τους ίδιους φόρους, προκειμένου να καλύψουν και πάλι τα λειτουργικά τους έξοδα.

aftodioikisi.gr

1 σχόλιο:

  1. Παναγιώτης11/12/12, 9:56 π.μ.

    Τα έσοδα των δήμων μειώνονται και έτσι αδυνατούν να υποστηρίξουν προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Το ερώτημα είναι αν την ίδια ώρα οι δαπάνες ελαττώνονται και οι προτεραιότητες που τίθενται.

    Πάντως στον δήμο Λαμίας θεωρήθηκε προτεραιότητα μια έκθεση ζωγραφικής με κόστος 100.000 (και πλέον) παρά η στήριξη ανέργων της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή