Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Συνήγορος του Πολίτη :Σε κίνδυνο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

«Θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της προστασίας της ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της ασφάλειας, απειλούνται λόγω της εξαπλούμενης φτώχειας και της... διάσπασης του κοινωνικού ιστού» υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι η επέτειος της υπογραφής της παγκόσμιας διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, ιδίως για τις πιο ευάλωτες που έχουν κατά κύριο λόγο πληγεί από την κρίση.
Ο Συνήγορος του Πολίτη δηλώνει ότι «παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τη ραγδαία περιθωριοποίηση τμημάτων της κοινωνίας, αλλά και την ιδιαίτερη έξαρση των βίαιων περιστατικών εις βάρος μελών ομάδων που δαιμονοποιούνται λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας και θα αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου από τη συντεταγμένη Πολιτεία».
Η φετινή επέτειος είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα των κρατουμένων, η κατάσταση των οποίων επιδεινώνεται και λόγω της κρίσης.Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμάται στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου