Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

1.000 άτομα απολύονται καθημερινά - Το Δημόσιο στο απυρόβλητο

Διαβάστε όλη την Έκθεση εδώ
Πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρέστη στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε η Σουηδική Ακαδημία στους ευρωπαίους ηγέτες μετά την τελετή απονομής είπε μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη. Στην Ελλάδα έχουμε 58% ανεργία στους νέους ανθρώπους και αυτό απειλεί την κοινωνική συνοχή, είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα πολιτικού εξτρεμισμού»...

Ωστόσο, παρά τις επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις ότι η ανεργία απειλεί πλέον σοβαρά την κοινωνική συνοχή αλλά παίρνει και πολιτικές προεκτάσεις, η τρικομματική κυβέρνηση αρκείται σε ευχολόγια για ένα φαινόμενο που παίρνει απειλητικές διαστάσεις και αφορά την ανεργία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Απολύσεις και ανεργία
Χίλιες απολύσεις και εκατοντάδες λουκέτα κάθε μέρα καταγράφονται στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2012.
Σύμφωνα με την Έκθεση, τον τελευταίο χρόνο το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας ενώ η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999.

Επίσης,
σύμφωνα με την Έκθεση 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου την τριετία 2010-2012 δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης της γενικής ρευστότητας, οι 8 στους 10 δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών, οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησή τους, οι 5 στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση απασχόλησης, οι 4 στους 10 βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς και οι 3 στους 10 δηλώνουν εξασθενημένοι οικονομικά και ψυχολογικά χωρίς άλλες αντιστάσεις στην κρίση.

Ανεργία των νέων

Την ίδια ώρα, αυξημένη κατά 50% σε σχέση με το 2008 εμφανίζεται η ανεργία των νέων 15-24 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νέους.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά αφορούν την Ελλάδα (53,8%) και την Ισπανία (52,9%), ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάνω από το 30% των άνεργων νέων βρίσκονται εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα έτος.

Από ένα μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008, το ποσοστό της ανεργίας των νέων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει άλμα στο 22,5% τον Ιούλιο του 2012.

Η έκθεση της Επιτροπής, που καταρτίζεται ανά τρία έτη, ζητά να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και την ευημερία των νέων βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου