Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Το παραμύθι της ευρωπαϊκής τοκογλυφίας εις βάρος μας

Του Στεφανου Κασιματη /ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος επανήλθε στις κατηγορίες που είχε προ καιρού διατυπώσει κατά της Ευρώπης: «Η Ελλάδα δεν νιώθει την αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά μια τραγική τοκογλυφία από μέρους της», είπε έπειτα από συνάντησή του με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών.

Ας δούμε κατά πόσον τα στοιχεία υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του Αρχιεπισκόπου περί τοκογλυφίας. Με βάση την απόδοση των δεκαετών ομολόγων στις 15/11, οι Ευρωπαίοι δανειστές μας δανείζονται με τα εξής επιτόκια: Γερμανία 1,35%, Ολλανδία 1,63%, Φινλανδία 1,64%, Αυστρία 1,78%, Γαλλία 2,09%, Βέλγιο 2,25%, Ιταλία 4,88%, Ισπανία 5,88%, Πορτογαλία 8,93%. Με αυτά τα επιτόκια δανείζονται αυτοί και δανείζουν εμάς με 1,7%.

Με την εξαίρεση της Γερμανίας και οριακά της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, όλοι οι άλλοι μπαίνουν μέσα για να χρηματοδοτούν εμάς – τόσο απλά! Λαμβανομένου υπ’ όψιν μάλιστα ότι, λ.χ., η Γαλλία μας έχει δανείσει 11,38 δισ., ενώ την ίδια ώρα γαλλικά εργοστάσια βάζουν λουκέτο, η Ισπανία μας έχει δανείσει 6,6 δισ., ενώ δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες της που χάνουν τα σπίτια τους, η δε Γερμανία μας έχει δανείσει 15,16 δισ., ενώ το 20% του πληθυσμού της βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, όχι μόνον είναι άτοπο να μιλά κανείς για τοκογλυφία, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφισβητήσεως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Είναι κατανοητό και συγγνωστό να διατυπώνεται ένας εσφαλμένος ισχυρισμός άπαξ. Οταν όμως επαναλαμβάνεται, τότε μιλάμε για κάτι σοβαρότερο από ένα απλό λάθος. Ισως ο Μακαριώτατος θα όφειλε να προστατεύσει περισσότερο τον εαυτό του. Εχω την εντύπωση ότι είναι σοβαρότερος από αυτά που του βάζουν στο στόμα κάποιοι σύμβουλοί του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου