Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πάγια υποχρέωση του Δήμου η φροντίδα των παιδικών χαρών

Λαμία, 12/11/2012
Η φροντίδα των παιδικών χαρών δεν αποτελεί ευκαιριακή υποχρέωση του Δήμου, ούτε επιβάλλεται άνωθεν και ούτε είναι θέμα χρηματοδότησης από κάποιο Υπουργείο. Είναι μια πάγια υποχρέωση του Δήμου απέναντι στους δημότες και στα παιδιά και πηγάζει από τις θεμελιακές αρχές της Αυτοδιοίκησης

Εννοείται, δεν είναι το Υπουργείο που θα επιβάλει στον κάθε Δήμο να τις συντηρήσει ή να τις καταστήσει ασφαλείς και λειτουργικές για τα παιδιά και τους γονείς. Αν αυτό καταλαβαίνει η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, είναι τεράστιο λάθος.

Πριν ενάμιση χρόνο είχαμε φέρει για συζήτηση το θέμα των παιδικών χαρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγκαιρα και με διάθεση να βοηθήσουμε Υπάρχουν φωτογραφίες της κατάστασης των παιδικών χαρών τα τελευταία δύο χρόνια και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.. Σήμερα διαπιστώνει ο καθένας ότι ενάμιση χρόνο τώρα ο Δήμος δεν έκανε τίποτα. Το θεωρούμε απαράδεκτο

Ο ρόλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, ρόλος δημιουργικής αντιπολίτευσης, μας υποχρεώνει, εκτός από τις συμβολικές δράσεις, σε συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις κάθε φορά, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών. Είναι πιστεύουμε και μια απάντηση στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας, γιατί μιλάμε για συλλογικά αγαθά.

Επισημαίνουμε και θυμίζουμε ορισμένες διατάξεις του Νόμου του Καλλικράτη
Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του άρθρου 83 του ν. 3852/2010 του «Καλλικράτη» προβλέπεται ότι: «1.Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες στα όρια της δημοτικής κοινότητας:
……………………..
4. Ο πρόεδρος και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων ασκούν και τις αρμοδιότητες του προέδρου και των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων που προβλέπονται στα άρθρα 82 και 84 του παρόντος. …»

Με τις διατάξεις του άρθρου 82 στην παράγραφο ε) προβλέπεται ότι ο «πρόεδρος της τοπικής κοινότητας μεριμνά για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών και συνεργάζεται με τον υπεύθυνο λειτουργίας των παιδικών χαρών του δήμου

Δεν είναι λοιπόν η πιστοποίηση που θα λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια υποχρέωση του Δήμου που δεν υλοποιήθηκε, διότι δεν είναι στις προτεραιότητές του. Εμείς οφείλουμε να του το θυμίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου