Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Όχι προχειρότητες για το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Λαμίας!

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - όπως και η ελευθερία - 
ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ!!

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Στασινός κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με την ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου στη Λαμία, για να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση 12 Νοεμβρίου.  
Ακούσαμε στο ραδιοφωνικό σταθμό LAMIA FM1 και στο lamiareport τη συνέντευξη του αρμόδιου αντιδημάρχου κ Μουστάκα και θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε τα εξής ερωτήματα:
-  πότε συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου;
-          ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι όροι λειτουργίας;
-          ποιοι συμμετέχουν στο συντονισμό αυτής της σύστασης;
-          ποιο είναι το κόστος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου;

Επειδή λοιπόν μέχρι στιγμής τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει, φέρνουμε την πρόταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να γίνει μια υπεύθυνη και ολοκληρωμένη συζήτηση για ένα τέτοιο σοβαρό, κοινωνικής διάστασης, θέμα, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πρόχειρα, έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και πέρα από τις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου.

Δεν μπορεί να συζητάμε για το Κοινωνικό Φροντιστήριο και να αναφέρεται αποπροσανατολιστικά ο Αντιδήμαρχος στις τρεις προσλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα γίνουν μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας· διότι τα παιδιά του δημοτικού σχολείου δεν έχουν άμεση ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας. Άμεσα ανάγκη έχουν τα παιδιά του Λυκείου

Αναφερόμαστε κυρίως στην Γ’ Λυκείου και στους μαθητές που θα δώσουν φέτος εξετάσεις, οι οποίοι έχουν χάσει τη δυνατότητα να κάνουν φροντιστήριο λόγω της οικονομικής κατάστασης και της ανεργίας που βιώνουν οι γονείς τους. Γενικότερα όμως αυτό μπορεί και πρέπει να επεκταθεί και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ανάλογα και με τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών που θα προκύψουν.

Θέση μας είναι ότι τα κοινωνικά θέματα αντιμετωπίζονται μαζί με την κοινωνία και όχι ερήμην της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κοινωνοί και να συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς που έχουν άμεση ή και έμμεση σχέση με το ζήτημα αυτό· οι ίδιοι οι μαθητές, οι γονείς, οι καθηγητές(ΕΛΜΕ) - εργαζόμενοι και άνεργοι - η Β/θμια Εκπαίδευση, η Κοινωνική Πρόνοια, οι ιδιοκτήτες και οι καθηγητές των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων.

Τέλος θεωρούμε ότι η οργάνωση και η στελέχωση είναι το βασικότερο στοιχείο της επιτυχίας του στόχου. Οργανώνοντας, χρειάζονται οι συσκέψεις και η ανοιχτή συζήτηση με την κοινωνία, εμπεδώνοντας την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε μια διαρκή διαβούλευση μέσω των ΜΜΕ και των social media για να ακουστούν οι γνώμες όλων. Στελεχώνοντας, χρειάζεται να απευθυνθεί κανείς σε όλους και να εξασφαλιστεί ο ελάχιστος απαραίτητος αριθμός των εκπαιδευτικών και οπωσδήποτε να εξασφαλιστούν οι βασικές ειδικότητες.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί εκτός Ημερήσιας Διάταξης, διότι ο χρόνος δεν επιτρέπει καθυστερήσεις, και να παρθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με όλες αυτές τις παραμέτρους που αναφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου