Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Συνδικαλιστική προστασία στους επίορκους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης

«Προστασία» στους επίορκους, καθώς και στους υπαλλήλους που κατηγορούνται για βαριά πειθαρχικά αδικήματα «προσφέρουν» οι καταλήψεις δήμων και γραφείων προσωπικού, στις οποίες έχουν προβεί οι συνδικαλιστές του Δημοσίου.
Πέρα από το γεγονός ότι οι «επίορκοι» επωφελούνται από το «μπλόκο» στην αποστολή στοιχείων για τη διαθεσιμότητα, συνδικαλιστικές ενώσεις ζητούν πλέον ανοιχτά να μην ισχύσει το νέο πειθαρχικό δίκαιο.
Συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ καλεί τους προϊσταμένους Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να μην παραδώσουν καταστάσεις εκπαιδευτικών που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη σχετική εγκύκλιο.


Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, λέγοντας ότι με την εγκύκλιο καλεί τους διευθυντές και τους προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων να συντάξουν λίστα «προγραφών» εκπαιδευτικών.

«Οι ''προγεγραμμένοι'' εκπαιδευτικοί», τονίζει η ΟΛΜΕ, «δεν θα είναι μόνο εκείνοι στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές οριστικής ή προσωρινής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται στο κείμενο του νόμου και της εγκυκλίου, αλλά κι εκείνοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν».

Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγει η Ομοσπονδία των καθηγητών, επιβάλλεται ποινή πριν από την οριστική καταδίκη και επομένως παραβιάζεται κατάφωρα το «τεκμήριο αθωότητας». Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνεται ότι η αργία είναι διοικητικό μέτρο και όχι ποινή, οπότε δεν πλήττεται το τεκμήριο αθωότητας του υπαλλήλου.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 250 υπάλληλοι για τους οποίους έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων και δικαστηρίων και πρόκειται να απολυθούν.

Παράλληλα υπάρχουν περισσότερες από 500 υποθέσεις που αφορούν κατηγορίες για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα. Σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προβλέπεται ότι θα τεθούν σε αργία εντός του 2012, μέχρις ότου τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.

Υποχρεωτικά σε αργία

«Δεν μπορεί ένας υπάλληλος που έχει κατηγορηθεί -για παράδειγμα- για παιδεραστία να συνεχίσει να εργάζεται. Ο νόμος προβλέπει ότι θα τίθεται σε υποχρεωτική αργία και εάν αποδειχτεί η αθωότητά του θα επιστρέφει στην εργασία του», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου επισημαίνουν ότι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών έχουν ζητήσει στο παρελθόν μέχρι και την εξαίρεση αδικημάτων, όπως η πλαστογραφία, από τη λίστα των σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012, σε αργία τίθενται υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα (κακουργηματικές πράξεις, κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία) ή σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα (άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος, αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη συμπεριφορά, αδικαιολόγητη αποχή, παράλειψη των πειθαρχικών οργάνων να προβούν σε δίωξη και τιμωρία πειθαρχικού αδικήματος).

Πηγή: Το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου