Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Λαμίας διοργανώνει εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Europe Direct του Δήμου Λαμίας,  την Κυριακή, 25 Νοέμβρη 2012 στην πλατεία Ελευθερίας από τις 10:00 π.μ. ως και τη 1:00 μ.μ.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ανθρώπινης ελευθερίας και μια απειλή απέναντι στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των γυναικών που την υφίστανται αλλά και των παιδιών τους. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η άσκηση βίας στα πλαίσια της οικογένειας δεν αποτελεί μια «οικογενειακή υπόθεση» και ούτε πρέπει να παραμένει κρυφή.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας, το οποίο εντάσσεται στο δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, λειτουργεί με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Το Συμβουλευτικό  Κέντρο Λαμίας παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα βίας. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που προσφέρει αφορούν σε

ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
ψυχοκοινωνική στήριξη (εξειδικευμένη στήριξη των γυναικών με την οπτική του φύλου)
νομική στήριξη και πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών-θυμάτων βίας, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κα.
παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά, ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.λπ.
Επίσης, το Συμβουλευτικό  Κέντρο Λαμίας δικτυώνεται και συνεργάζεται με τοπικούς φορείς κι οργανισμούς για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση των πολιτών.

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας μπορούν να απευθύνονται

Γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση από μέλος της οικογένειάς τους (σύζυγο, σύντροφο, πατέρα, αδερφό, ή άλλο συγγενικό πρόσωπο).
Γυναίκες που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία.
Γυναίκες που υφίστανται οικονομική βία
Γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού
Γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking.
Γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια.
Το Συμβουλευτικό  Κέντρο Λαμίας, βρίσκεται στην οδό Λεωνίδου 9-11 (πάνω από τα Κ.Ε.Π.)

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο κέντρο προσωπικά ή τηλεφωνικά για να κλείσουν ραντεβού για πληροφόρηση και συμβουλευτική στήριξη, στο τηλέφωνο 22310-20.059 και ώρες μεταξύ 9:00 και 17:00.

Οι υπηρεσίες  του Συμβουλευτικού Κέντρου παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου