Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ληγμένα τρόφιμα με νόμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Χρυσές δουλειές αναμένεται να κάνουν και στην Ελλάδα της κρίσης οι πωλήσεις «ληγμένων» τροφίμων που θα διατίθενται μέχρι και στο 1/3 της αρχικής αξίας τους στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα λιανικής.
 Με τους νέους κανόνες διακίνησης/εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών που θέσπισε το υπουργείο Ανάπτυξης η διάθεσή τροφίμων «περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας» επιτρέπεται πλέον νόμιμα σε ειδικά ράφια και υπό την προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα δεν θα ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που αλλοιώνονται.

Η διάθεσή τους θα επιτρέπεται μόνο σε καταστήματα λιανικής αλλά θα απαγορεύεται σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης. Ειδικότερα, στο άρθρο 5 της ενότητας «διακίνηση και διάθεση προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή» αναφέρεται ότι επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως «ευαλλοίωτα» και ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα τη φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας».
 Η διάταξη καθιστά υπεύθυνο τον πωλητή των προϊόντων αυτών για την καλή υγιεινή κατάσταση αυτών των τροφίμων ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από τα κανονικά. Υπόλογος στο νόμο θα είναι και όποιος επιχειρήσει να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.
 Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση: - Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. -
Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους. -
Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

 Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου