Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ για τις ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα

«Tα επίπεδα ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα έχουν φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα και οι αρχές κάνουν ελάχιστα για να διορθωθεί το πρόβλημα», αναφέρεται στην έκθεση της ύπατης αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR «η Ελλάδα έχει γίνει πύλη εισόδου προσφύγων από την Ασία και την Αφρική οι οποίοι προσπαθούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι ειδικοί της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ διαπιστώνουν ότι «οι μετανάστες αντιμετωπίζουν έντονη εχθρικότητα, δεν μπορούν να επισκεφτούν κάποιες περιοχές της Αθήνας καθώς φοβούνται για επιθέσεις, ενώ δηλώνουν πως κανένας δράστης δεν έχει καταδικαστεί»


Και όλα αυτά σε μια Ελλάδα « που βρίσκεται στην χειρότερη της κατάσταση εδώ και έξι δεκαετίες».

Ο οργανισμός αναφέρει ότι 87 ρατσιστικές επιθέσεις καταγράφηκαν από οργανισμούς δικαιωμάτων και συλλόγους μειονοτήτων, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα αυτά ως «εξαιρετικά ανησυχητικά».

Η έκθεση αναφέρει και ότι τα συμβάντα και οι επιθέσεις είναι πολύ περισσότερα αλλά λόγω φόβου δεν αναφέρονται στην αστυνομία, είτε δεν καταγράφονται από την αστυνομία η οποία διώχνει τους πολίτες που επιχειρούν να καταγγείλουν τις επιθέσεις εναντίον τους.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην έκθεση της ύπατης αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, τα περισσότερα θύματα έχουν χτυπηθεί σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες ή μέσα μαζικής μεταφοράς, συνήθως από άντρες ντυμένους στα μαύρα, οι οποίοι κάποιες φορές φορούν κράνη ή μάσκες.

Μεταξύ των περιστατικών είναι ένας Ιρακινός που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Αθήνα και ένας νεαρός Αλβανός που μαχαιρώθηκε με σπαθί από μοτοσικλετιστή τον Μάιο.

Οι δράστες είχαν πολλές φορές μπαστούνια ή λοστούς και μεγάλα σκυλιά που φόβιζαν τα θύματα, λέει η έκθεση. Τα περισσότερα θύματα ήταν από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Σομαλία.

Πολλά θύματα ανέφεραν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι δράστες φορούσαν μπλούζες και διακριτικά της Χρυσής Αυγής.

Η Υπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι σε 15 από τα 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας έχει καταγράψει χρήση βίας από αστυνομικές δυνάμεις ακόμη και σε απλούς ελέγχους, ενώ επισημαίνεται ως πολύ μεγάλο πρόβλημα η «ανικανότητα ή απροθυμία να ερευνηθούν από την ΕΛ.ΑΣ οι ρατσιστικές επιθέσεις και να συλληφθούν οι δράστες».

Πολλά θύματα με τον φόβο της απέλασης, δεν έχουν επισήμως καταγγείλει τις επιθέσεις τους. Σύμφωνα με την έκθεση οι αστυνομικοί ενδιαφέρονταν περισσότερο για το αν τα θύματα ήταν νόμιμα στην Ελλάδα παρά για τις επιθέσεις εναντίον των μεταναστών.

«Το δημόσιο ενδιαφέρον να καταδιώξεις και να αντιδράσεις σε εγκληματικές πράξεις και βία θα έπρεπε να είναι πιο σημαντικό από το δημόσιο συμφέρον να περιοριστεί ο αριθμός αυτών που έχουν εισέλθει στην χώρα παράνομα», αναφέρει χαρακτηριστικά η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου