Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Να μουτζώνει κανείς ή να μη μουτζώνει;

Από τη Δευτέρα το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια χειρονομία (μούτζα) μιας Λαμιώτισας μαθήτριας προς τους επισήμους, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, έχει ανάψει μια πολύ «καυτή» ανταλλαγή απόψεων, είτε υπέρ είτε κατά της κίνησης αυτής
Η χειρονομία αυτή της μαθήτριας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους χρήστες του facebook και του twitter, με τις απόψεις να διίστανται.
Για πολλούς, η μαθήτρια μιμούμενη την περιβόητη παρόμοια κίνηση του μαθητή από τη Λάρισα,  προχώρησε σε μια «εθνική μούτζα» και γι’ αυτό θα πρέπει «να αγιάσει το χέρι της».


 Τα «μπράβο» δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, κατά τη γνώμη των οποίων η συγκεκριμένη κίνηση συμβολίζει την αγανάκτηση του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητείται να μην υποστεί η μαθήτρια την παραμικρή κύρωση.

Από την άλλη όμως πλευρά, γίνεται αναφορά στο «σοβαρό» της παρέλασης το οποίο, όπως πιστεύουν, θα πρέπει να διαφυλάσσεται από οποιουδήποτε είδους προσβολή, στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας εναντίον του φασισμού.

Οι υποστηρικτές ανάλογων απόψεων αποδίδουν πρόθεση απλού εντυπωσιασμού στη μαθήτρια, η οποία κατά τη γνώμη τους υπολείπεται ουσιαστικού πολιτικού υπόβαθρου.

Εμείς δεν υιοθετούμε καμία στάση από τις παραπάνω, έχουμε όμως να σημειώσουμε, ότι ναι συμφωνούμε ότι οι μαθητές που έκαναν αυτή την κίνηση ίσως να μην έχουν πολιτικό υπόβαθρο, αλλά στην Ελλάδα και ορισμένοι από τους Κυβερνώντες μας δεν έχουν ουσιαστικό πολιτικό υπόβαθρο, πως θα έχουν οι νέοι;

Από ποιους άλλωστε παίρνουν το παράδειγμα και αντιδρούν οι νέοι έτσι; Ποια η διαφορά της μούτζας με το να γυρνούν από την άλλη το κεφάλι τους, από το υβρεολόγιο που ανταλλάσουν συχνά πυκνά στα τηλεοπτικά παράθυρα πρωτοκλασσάτα στελέχη όλων των κομμάτων; Ποια στάση και συμπεριφορά προσβάλει περισσότερο;

Λίγο πολύ σε κάθε πόλη, σε κάθε παρέλαση τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε μαθητές να κοιτούν τον κόσμο και όχι τους επισήμους!

Όσον αφορά την κίνηση αυτή καθεαυτή των μαθητών να μουτζώνουν τους επισήμους, σίγουρα δεν μας βρίσκει σύμφωνους, διότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να εκδηλώσει κανείς την αγανάκτησή του.

Γενικά είμαστε αρνητικοί στο να παρελαύνουν οι μαθητές (αυτό βέβαια είναι άλλη κουβέντα).

mag24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου