Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση για την ιστοσελίδα του Δήμου Λαμιέων

Η λειτουργία της ιστοσελίδας του Δήμου

Η λειτουργία της επίσημης ιστοσελίδας για τους Δήμους προβλέπεται σαφώς στο άρθρο 71 παρ.3 του Νόμου 3852/2010, του «Καλλικράτη». Σύμφωνα με το άρθρο αυτό και την αιτιολογική έκθεση, ο Δήμος υποχρεούται να διαθέτει επίσημη ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις των οργάνων του, ενώ η μη τήρηση της ανάρτησης συνιστά λόγο ακυρότητας των αποφάσεων

Προβλέπεται επίσης από την Υπουργική Απόφαση 40055/9-9-2011 (ΦΕΚ Β2147/26-9-2011) με θέμα «Ανάπτυξη, ενοποίηση και πιστοποίηση δημοτικών διαδικτυακών τόπων»

Για μας όμως η ιστοσελίδα του Δήμου δεν πρέπει να είναι ένας ακόμα χώρος προβολής της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής, αλλά είναι σκόπιμο να μπει σε διαφορετική βάση. Πρέπει να έχει σαν κύριο μέλημα την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των δημοτών και την ανάδειξη όλων των δραστηριοτήτων της πόλης. Άρα πρέπει να εκφράζει το ΣΥΝΟΛΟ του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να μπορεί ο πολίτης, όπως ο νόμος προβλέπει, να βλέπει τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τις επιμέρους απόψεις των δημοτικών συμβούλων και των παρατάξεων σε καίρια ζητήματα. Μέσα από την ιστοσελίδα οι δημοτικοί σύμβουλοι, και κάθε πολίτης, να μπορούν επίσης να λάβουν γνώση των εισηγήσεων των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να διατίθεται χώρος στις παρατάξεις, οι οποίες συμμετείχαν στις εκλογές και οι οποίες θα γράφουν τις απόψεις τους ή θα κάνουν ling στις ιστοσελίδες τους. Η λειτουργία του χώρου να είναι δική τους ευθύνη, αφού πρώτα καταρτιστεί ένας κώδικας δεοντολογίας.

Να εξασφαλίζει τη δυνατότητα κατάθεσης αιτημάτων από τους πολίτες με άμεση δυνατότητα ενημέρωσης για τον αριθμό πρωτοκόλλου που πήρε το αίτημα και την πορεία εξέλιξης της υπόθεσης του.

Να μπορεί  κάποιος να παρακολουθεί την πορεία ενός θέματος που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο μέσα από το διαδίκτυο. Απόφαση, ενέργειες του Δήμου κ.λπ

Να διατίθεται χώρος άμεσης πιστοποίησης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών του Δήμου κύρια στα ζητήματα της ποιότητας νερού, της διαχείρισης των απορριμμάτων κ.λπ.

Να περιέχει ειδική ενότητα για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων. Δημόσια ανακοίνωση όλων των αποφάσεων για κατάληψη δημοσίων χώρων (πλατείες, πεζοδρόμια) από καταστήματα  περίπτερα κ.λπ  (να συνοδεύονται οι αποφάσεις με χάρτες ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να διεκδικεί τον δημόσιο χώρο που καταπατά κάποιος)

Να διατίθεται ειδικός χώρος για τις δημοτικές κοινότητες  και  τοπικές κοινότητες.

Τέλος, η συλλογική λειτουργία της ιστοσελίδας  να είναι υπό την επίβλεψη μιας διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου