Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αυτές είναι οι πολυεθνικές που "λάδωναν" το Δημόσιο, υπαλλήλους και στελέχη

Οι επωνυμίες τους είναι από αυτές που αποκαλούνται "brand name", οι πρακτικές τους όμως έρχονται από τα βάθη του χρόνου εκεί που τα πάντα κρίνονταν (και κρίνονται δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα) από τις αποκαλούμενες "ωφέλιμες πληρωμές αλά Siemens".

Πέντε πολυεθνικές ευρέως γνωστές ανά τον κόσμο ομολόγησαν σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε  ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ενώπιον των αρχών των ΗΠΑ, πως δωροδόκησαν κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους (δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί αν μεταξύ τους αναφέρονται και πολιτικά πρόσωπα) για να "σπρώξουν τα προϊόντα τους σε φορείς του ελληνικού δημοσίου".


Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής εταιρείες:

*Johnson & Johnson-DePuy: Έδωσε 16,4 εκατ. δολάρια σε μετρητά την περίοδο 1997-2006, μέσω θυγατρικών και υπαλλήλων της. Ένα μεγάλο μέρος πήγε σε μίζες σε αξιωματούχους του ΕΣΥ και των νοσοκομείων για την «προώθηση» των προϊόντων της. Μέσω του συστήματος αυτού, η Johnson & Johnson κέρδισε 24 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις. Για τις δωροδοκίες της πλήρωσε στην ΗΠΑ πρόστιμο 21,4 εκατ. δολαρίων για το ποινικό μέρος και άλλα 48,65 εκατ. δολάρια για το αστικό μέρος.

*Smith & Nephew: Παραδέχτηκε πως έδινε μίζες σε γιατρούς και αξιωματούχους του συστήματος περίθαλψης της Ελλάδας. Συνολικά, έδωσε 9,4 εκατ. δολάρια την περίοδο 1998-2006 μέσω offshore εταιρείας που ελεγχόταν από ελληνική εταιρεία διανομής. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 16,8 εκατ. δολαρίων για το ποινικό μέρος και 5,3 εκατ. δολαρίων για το αστικό μέρος.

*Comverse Technology: Έδωσε μίζες 536.000 δολαρίων σε Έλληνες την περίοδο 2003-2006. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για «ανάρμοστες πληρωμές» μέσω υπαλλήλων της προς τρίτους με τελικό αποδέκτη άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ για να εξασφαλίσει παραγγελίες.

*Daimler: Έδωσε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» σε μίζες σε 22 χώρες την περίοδο 1998-2008, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Χρησιμοποιούσε offshore, τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων και παραπλανητικές τιμολογήσεις. Στις ΗΠΑ, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 185 εκατ. δολαρίων

*Alliance One International: Η εταιρεία καπνού έδωσε μίζα 96.000 δολαρίων σε Έλληνα αξιωματούχο των φορολογικών και τελωνειακών αρχών το 2003. Το κέρδος της ήταν να μειωθεί ο φόρος για την εισαγωγή των προϊόντων της από 2,5 εκατ. ευρώ στα 600.000 ευρώ (-76%!). Για τις ελληνικές μίζες αλλά και τις μίζες που έδωσε σε άλλες χώρες (Κιργιστάν, Ταϊλάνδη, Μαλάουι, Ινδονησία, Κίνα, κοκ) πλήρωσε πρόστιμο 9,45 εκατ. δολάρια για το ποινικό μέρος και 10 εκατ. δολάρια για αστικό μέρος

350 εκατ. δολάρια

Τα στοιχεία αυτά έφτασαν απ τις ΗΠΑ στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και αφορούν σε πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια στις πολυεθνικές αυτές. Ενώ οι ελληνικές αρχές «κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου» οι συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σούρλας, λάδωναν κατά ριπάς Έλληνες αξιωματούχους και ευτυχώς έγιναν αντιληπτές από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ. Μάλιστα προχώρησαν σε συμβιβασμό με τις αρχές γι’ αυτό τα πρόστιμα είναι σχετικά μικρά «αφού οι μητρικές εταιρείες δέχθηκαν ότι διαπράχθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας στην Ελλάδα και ακόμη τους επεβλήθη επιτήρηση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια στο εξής».

Οι ομολογίες αυτές έγιναν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι κατέβαλαν στους Έλληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες. Θεωρείται πάντως δεδομένο πως ο οικονομικός εισαγγελέας θα διατάξει άμεσα προκαταρκτική εξέταση.


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου