Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η Ευρώπη οδεύει προς την καταστροφή της βιοποικιλότητας

Την άμεση μείωση των περιβαλλοντικά επιζήμιων επιδοτήσεων στη γεωργία, στην αλιεία, στις μεταφορές και στον τομέα παραγωγής ενέργειας και την παράλληλη αύξηση χρηματοδοτήσεων για τη διατήρηση της φύσης, ζητά η BirdLife Europe στην έκθεσή της «Στο δρόμο προς την Ανάκαμψη;» σχετικά με την πρόοδο της Ε.Ε. ως προς τη Στρατηγική της για τη Βιοποικιλότητα. Η οργάνωση προειδοποιεί πως αν αυτό δεν συμβεί τότε οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. διατρέχουν τον κίνδυνο του απόλυτου εκτροχιασμού της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα.


Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Σκοπός της Ορνιθολογικής είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.

«Τα κράτη της Ε.Ε. πρέπει να ξεκινήσουν να επενδύουν στο περιβάλλον άμεσα, και να σταματήσουν να δίνουν σημασία στους παρεμβατικούς λομπίστες ορισμένων συμφερόντων. Ειδάλλως η Ε.Ε. θα αποτύχει στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα μόλις δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση των στόχων για το 2020!», τονίζει ο Ariel Brunner, Συντονιστής του Τομέα Πολιτικής Περιβάλλοντος της BirdLife Europe.

Η BirdLife Europe προτείνει τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και πιέζει τις σημερινές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2014-20) προς επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και στα οικοσυστήματα.

Όπως σημειώνεται από την οργάνωση η στρατηγική της ΕΕ έχει σωστά προσδιορίσει τις δράσεις που πρέπει να γίνουν για να επανέλθει η βιοποικιλότητα, ωστόσο ελάχιστες από αυτές έχουν γίνει πράξη. Αυτό προκύπτει από την αποδυνάμωση ακόμη και των λιγότερο φιλόδοξων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αλιευτική και Αγροτική Πολιτική από τα κράτη-μέλη.

Σχετικά με την Ελλάδα από την ένταξή της στην Ε.Ε. η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στο συνολικό ποσό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων (3,4 δις ευρώ), που έχουν δοθεί, παρόλα αυτά η χρήση των κονδυλίων δεν έχει φέρει σημαντικά μακροχρόνια αποτελέσματα για το φυσικό πλούτο της Ελλάδας, παρότι η χώρα μας είναι από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα χώρα στην Ε.Ε.

Η έκθεση αποδίδει την αποτυχία αυτή στο γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν για πανάκριβα έργα υποδομών, καταστροφικών για το φυσικό περιβάλλον, όπως η Εγνατία Οδός και η σχεδιαζόμενη εκτροπή του ποταμού Αχελώου.

Εάν η Ελλάδα θέλει να προστατέψει την πολύτιμη φυσική κληρονομιά της, στην οποία στηρίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών, πρέπει να δώσει έμφαση στους επόμενους 18 κρίσιμους μήνες των διαπραγματεύσεων του προϋπολογισμού της Ε.Ε, διεκδικώντας επαρκή και στοχευμένη  χρηματοδότηση για το φυσικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου