Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η πολυμετοχικότητα στην ανακύκλωση – Λακωνική Βιοενεργειακή

Τους πρώτους 20 τόνους χαρτιού προς αξιοποίηση συγκέντρωσε η Εταιρεία Κοινωνικής Πολυμετοχικής Βάσης – Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε.
 “Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών από χιλιάδες πολίτες που εντός ολίγων εβδομάδων έφεραν και πούλησαν τα μέχρι εχθές «σκουπίδια» τους και σήμερα απορρίμματα-χρήσιμα προϊόντα με οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αξία” αναφέρει η εταιρεία.
 Την ερχόμενη Πέμπτη το μεσημέρι θα πληρωθούν και οι πρώτοι πολίτες οι οποίοι “πούλησαν” στην κοινωνική εταιρεία τα διαχωρισμένα απορρίμματα-προϊόντα τους.
 Οι πληρωμή αφορά αρκετές εκατοντάδες ευρώ και θα πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών επιταγών και καταθέσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

 Οι ενεργοί πολίτες που συμμετείχαν στην πρώτη προσπάθεια της Λακωνική Βιοενεργειακή ανέρχονται σε 3000 περίπου.
 Σύμφωνα με το σύστημα της Λακωνική Βιοενεργειακή οι δημότες που συμμετέχουν στο σύστημα πραγματοποιούν διαχωρισμό και διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Τα απορρίμματα περιλαμβάνουν: α) τα οργανικά υλικά β) χαρτί και χαρτόνι, γ) διαφορετικής ποιότητας και κλάσης πλαστικά, δ)διαφορετικής απόχρωσης γυαλί, ε) τα διάφορα μέταλλα στ) το ξύλο.
 Στόχος είναι η διαλογή του οργανικού κλάσματος στη πηγή και η διοχέτευσή του σε μονάδες αναερόβιας ζύμωσης για την παραγωγή βιοαερίου.
Το εναπομένον της ζύμωσης κλάσμα θα γίνεται κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό λίπασμα). Χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, ακόμα και τηγανέλαια είτε θα ανακυκλώνονται είτε θα επαναχρησιμοποιούνται. Η πρόταση της Λακωνικής Βιοενεργειακή προβλέπει τη συμμετοχή των πολιτών στο σύστημα διαλογής των απορριμμάτων και της οικονομικής αποζημίωσής του είτε άμεσα, από πιθανή συμμετοχή του στην εταιρεία είτε έμμεσα, μέσω του Δήμου του και των ανταποδοτικών έργων της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής μετά την διανομή των κερδών.
 Παράλληλα προάγει ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης σε επίπεδο είτε μεγάλου Δήμου ή πρώην Νομαρχιακής ενότητας.

 econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου