Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

«Οι Έλληνες πληρώνουν γιατί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να ακουμπήσουν την πελατεία τους»

Γερμανός καθηγητής, που μας ξέρει καλά, αναλύει την ελληνική πραγματικότητα.

Οι Έλληνες πληρώνουν γιατί τα δυο μεγάλα κόμματα, ακόμη δεν θέλουν να τα βάλουν με το πελατολόγιο τους, δηλώνει σε συνέντευξη του ο Γερμανός πολιτολόγος και γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας Χάιντς Γιούργκεν Αξτ.

Ο κ. Αξτ μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλε, σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τις αγορές και αυτό ήταν που οδήγησε στη συνεργασία των τριών της συγκυβέρνησης. Προβλέπει επίσης ένα θερμό φθινόπωρο στην Αθήνα λόγω των αντιδράσεων των πολιτών στα νέα μέτρα, αφού μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη.
Όπως λέει ο ο ίδιος, «η Ελλάδα δεν ασχολείται αποφασιστικά με το μεγάλο πρόβλημα, την ελλιπή και ανεπαρκή φορολόγηση, τη φοροδιαφυγή. Η εξήγηση είναι και εδώ απλή. Όπως και στο διορισμό στο δημόσιο, έτσι και εδώ θίγεται η εκλογική πελατεία των δυο μεγάλων κομμάτων. Προφανώς γι΄ αυτό και το αποφεύγουν».

«Θα σας πω μόνο το εξής: ‘καμία απόλυση στο δημόσιο’, αυτό είναι το σύνθημα της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίσει.
Όταν γνωρίζεις ότι ένας στους επτά στην Ελλάδα απασχολείται στο δημόσιο, την ώρα που στη Γερμανία η αναλογία είναι ένας προς δέκα, τότε πρέπει να αλλάξει κάτι. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει την πελατειακή νοοτροπία στο δημόσιο".

Η έκθεση της Τρόικας, σύμφωνα με τον Αξτ, θα καταδείξει ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στον επιθυμητό βαθμό, κυρίως λόγω των εσωπολιτικών πιέσεων οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Για τη Χρυσή Αυγή και την παράνομη μετανάστευση ο καθηγητής λέει: «Σήμερα το αντιμετωπίζω με κριτική διάθεση. Στην τότε εκτίμησή μου δεν είχα λάβει επαρκώς υπόψη το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Τουρκία κρατά ουσιαστικά ανοιχτά τα σύνορα με αποτέλεσμα να διέρχονται στην Ελλάδα πολλοί μετανάστες. Έτσι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως την Αθήνα, διαμορφώνεται ένα μίγμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τέτοια ακροδεξιά ρεύματα, όπως τη Χρυσή Αυγή, η οποία και το εκμεταλλεύεται πολύ συνειδητά. Το πρόβλημα εντείνεται όταν αυτή η κατάσταση έρχεται τη στιγμή που οι άνθρωποι πλήττονται από μια τόσο βαθιά κρίση. Σε αυτά τα συμφραζόμενα θα πρέπει να καταλάβετε γιατί δεν είχα χαρακτηρίσει τόσο επικίνδυνη την κατάσταση για την οποία πιστεύω ότι γίνεται πιο απειλητική».

www.lifo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου