Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η Καφρίλα του νεοέλληνα

ΤΗΝ ΚΑΦΡΙΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ

Πρωτότυπο δεν είναι να γράψω ότι στο ευλογημένο αυτό γούπατο που ζούμε, έχει εγκλωβιστεί το ωραιότερο γαλάζιο του πλανήτη , γαλάζιο που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα τόπο της γης .

Μερικές φορές νομίζω ότι σε κάθε μεγάλο αγαθό αντιστοιχεί μια μεγάλη κατάρα για να ισορροπεί το σύμπαν και να κυριαρχεί ένα είδος δικαιοσύνης σε όλα τα πλάσματα .

Πριν λίγες ώρες γύρισα στην Αθήνα . Βρέθηκα για λίγες μέρες στα μέρη της Κορώνης,της Μεθώνης , της Πύλου,εκεί όπου το πράσινο του πεύκου , φλερτάρει με το γαλάζιο του νερού και οι μπουκαμβίλιες , πορτοκαλί , φούξια , λευκές και κόκκινες σκαρφαλώνουν στην πέτρα των παλιών σπιτιών .

Είναι ένας ακόμη τόπος που αγανακτεί από τους κάφρους που τον κατοίκησαν στην σύγχρονη ιστορία

Είδα για ακόμη μία φορά να έχει καταστραφεί ολοσχερώς η παλιά ελληνική αγροικία με την πέτρα , την κεραμοσκεπή και τις κληματαριές , και να έχει αντικατασταθεί με σπίτια τούρτες που μπερδεύουν , αν έχεις θεό , κινέζικη αρχιτεκτονική , χρώματα που συναντάς στην κεντρική Ευρώπη , τα κολονάκια στις βεράντες που τα συναντάς πιο συχνά και απο τις πλαστικές λευκές , κίτρινες και πράσινες καρέκλες του γύφτου , για να ολοκληρώσουν το αρχιτεκτονικό έγκλημα με αλουμίνια στα κάδρα των παραθύρων .

Είδα , δεκάδες σκύλους , δεμένους κάτω από τον ήλιο , με χοντρές μεγάλες αλυσίδες , παρά το γεγονός ότι τα οικόπεδα όπου ζούσαν ( ;) τα δυστυχισμένα πλάσματα ήταν περιφραγμένα .

Είδα μητέρες να κρατάνε από το χέρι τα παιδιά τους και δείχνοντας τα σκυλιά να λένε κοίτα τον σκύλο θα σε φάει

Είδα στις πλατείες των χωριών , μωρά δύο χρονών , να κλαίνε γοερά μετά τη μία το ξημέρωμα , με τους γονείς να πίνουν ούζα και να τα μαλώνουν απειλώντας τους όταν θα φωνάξουν τον μαύρο να τα πάρει .....επειδή τα παιδάκια νύσταζαν !!!

Είδα νέες μητέρες σε μαγευτικές παραλίες , να κουβαλάνε στις δύο το μεσημέρι με τον ήλιο να λιώνει σίδερο να ταΐζουν από πλαστικό με το ΊΔΙΟ ΠΗΡΟΥΝΙ , καρπούζι , τον παππού , την γιαγιά , το ζευγάρι φίλων στις πλαϊνές ξαπλώστρες και τα μωρά τους που τα άφηναν να ξεροψήνονται στην άμμο χωρίς καπέλο , με μόνο ενδιαφέρον , να αδειάσει , με κάθε τρόπο το περιεχόμενο του τάπερ

Άκουσα μητέρα , γύρω στα 30 , την άκουσα μαζί με την παρέα μου , να αποκαλεί την κόρη της πουτάνα γιατί δεν έβγαινε από την θάλασσα . Το παιδί , δεν ήταν μεγαλύτερο από 11 χρονών !!

Είδα έναν ηλίθιο άντρα , να φοράει στολή δύτη , με περισσότερα εξαρτήματα από εκείνα που φορούσαν οι άντρες του Κουστώ , όταν μελετούσαν τις συμπεριφορές καρχαριών ,να βουτάει με απασφαλισμένο το ψαροντούφεκο , μαζί με το κοριτσάκι του , στο μισό μέτρο από την ακτή !!!!

Είδα , νεαρά ζευγάρια στην εθνική για Τρίπολη , πάνω σε μηχανές μεγάλου κυβισμού, χωρίς κράνη ( !!!!) με τον οδηγό να φοράει σαγιονάρα !!!

Το αλουμίνιο , ο κίονας Ιωνικού ρυθμού , στην βίλα που φέρνει σε κινέζικη τούρτα , τα σκυλιά δεμένα με αλυσίδες , τα μωρά που περιφέρονται στις πλατείες των χωριών στις δύο τα ξημερώματα , ο μηχανόβιος με την παντόφλα , η επιλογή αισθητικής τηλεοπτικού προγράμματος και η επιλογή πολιτικών , μας αρέσει δεν μας αρέσει πάνε πακέτο!!!!

Υπάρχουν στιγμές , πολλές όμως , που στην χώρα που έζησαν οι θεοί , νοιώθω ότι πιθανόν να είναι και μύθος ότι έζησαν , γιατί αν δεν είναι , δεν μπορεί θα είχαν ρίξει κεραυνούς να μας κάψουν !

Πως ν αντέξεις τόση καφρίλα !!!!

Νανά Παλαιτσάκη
npalai@mylady.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου