Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Διάψευση του Νομπελίστα Paul Krugman

Το παρακάτω άρθρο  είχε δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο το Μάιο του 2012.
Τα γεγονότα διέψευσαν το Νομπελίστα  Paul Krugman . Άλλη μια διάψευση στις τόσες άλλες για  την  έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Με άρθρο του στην εφημερίδα «New York Times», ο αμερικανός νομπελίστας Paul Krugman προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εντός Ιουνίου 2012.

Ο Paul Krugman αναλύει το σενάριο έξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και το τέλος του ενιαίου νομίσματος.

Συγκεκριμένα, ο νομπελίστας αναφέρει ότι η εγκατάλειψη της ευρωζώνης από την Ελλάδα θα επιφέρει αλυσίδα καταστροφικών εξελίξεων σε Ιταλία και Ισπανία, τις οποίες περιγράφει:

1. Αναλήψεις τεράστιων ποσών από ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, καθώς οι αποταμιευτές θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Γερμανία.

2. Ενδεχόμενοι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών ή για τις μεταφορές χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού. Παράλληλα θα υπάρχουν πιέσεις προς την ΕΚΤ ώστε να διοχετεύσει ρευστότητα προς τις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν.

3. Η Γερμανία θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα: Να δεχθεί τις δημόσιες απαιτήσεις επί της Ισπανίας και της Ιταλίας ή να κηρύξει το τέλος του ευρώ. Για να υπάρξει ελπίδα στην Ισπανία, θα πρέπει: α) να υπάρξει εγγύηση στο χρέος της, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού και β) υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ώστε να γίνει πιο εφικτή η εξισορρόπηση των τιμών. Σε διαφορετική περίπτωση μιλάμε για το Τέλος του Ευρώ.


«Και μιλάμε για μήνες, όχι για χρόνια ώστε να γίνουν αυτά», καταλήγει ο Paul Krugman.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου