Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Πρόταση για ‘’Κανονισμό χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Λαμιέων’’

Προς
Τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαμιέων
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας
Τον Δήμαρχο Λαμιέων

Μετά τα τελευταία γεγονότα με τις συνεχείς παραβάσεις των καφετεριών στο κέντρο της Λαμίας, την αδυναμία να μπει τάξη στα πεζοδρόμια, στους πεζόδρομους και τις πλατείες και βλέποντας την μη εφαρμογή της νομοθεσίας λόγω του δαιδαλώδους νομικού συστήματος και των αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων, θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να επικαιροποιηθεί ο παλαιός και να συνταχθεί νέος ‘’Κανονισμός χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Λαμιέων’’ ο οποίος αφού ψηφιστεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας {Ν.3852/2010 (άρθρα 73 σε συνδυασμό με το άρθρο 75 του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ Α' 114/2006)}.

Βασικά στοιχεία και στόχοι του Κανονισμού πρέπει να είναι:

1.Η ασφάλεια, προστασία και άνεση της κίνησης των πεζών, χωρίς εμπόδια σε όλους τους Κοινόχρηστους Χώρους και ειδικότερα η χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες.
2. Η αισθητική και η λειτουργικότητα των κοινόχρηστων χώρων σε συνδυασμό με την αποδοτικότητά τους για τους δημότες και τον Δήμο.
3. Η ελεύθερη, άμεση και συνεχής διάθεση και απόλαυσή τους από το κοινό και η μέριμνα του Δήμου, ενεργοποιώντας αποτελεσματικά τα εκτελεστικά του όργανα, για την συνεχή προστασία του δημόσιου προορισμού τους.
4. Η ενδυνάμωση της εμπορικής και επιχειρηματικής κίνησης με την οργανωμένη παρουσίαση των κοινόχρηστων χώρων.
5. Η πρόληψη κινδύνων που δημιουργούνται με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση αντικειμένων κ.α. σε οδούς, πεζοδρόμια, πλατείες κλπ.
6. Η οργάνωση των εξυπηρετήσεων σε κοινόχρηστους χώρους σε σχέση με τις συνήθειες και τις ιδιομορφίες της πόλης της Λαμίας.

Ειδικότερα:

Α) Για τους Πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια
Να οριστεί και να σημανθεί η ακριβής ζώνη ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και ανεμπόδιστη διέλευση των πεζών και των ΑΜΕΑ (και οχημάτων σε έκτακτες περιπτώσεις) σύμφωνα και με την νομοθεσία.
Με αυτό τον τρόπο ο έλεγχος και η καταγραφή της όποιας τυχόν αυθαίρετης χρήσης επιπλέον χώρου, θα γίνεται εύκολα χωρίς την παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος και δημιουργίας προβλημάτων με τους πελάτες.

Ειδικά για τους Πεζόδρομους σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση των πεζών και ο χώρος διέλευσής τους (όχι λιγότερο από 3 μέτρα).

Β)Για τις πλατείες

Να οριστεί μέγιστο εμβαδόν κατάληψης της κάθε πλατείας, να καθοριστεί η αισθητική των τραπεζοκαθισμάτων και του λοιπού εξοπλισμού, οι τέντες κλπ. και να σημανθεί ο παραχωρούμενος χώρος

Ο κοινόχρηστος χώρος θα είναι το πολύ τόσος όσος απαιτείται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με βάση την άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και πάντοτε σε πλήρη συνάρτηση με τις δυνατότητες που επιτρέπει ο γενικότερος χώρος που βρίσκεται (διέλευση πεζών, οχημάτων κλπ.).

Επίσης με το Κανονισμό θα ρυθμίζονται αναλυτικά:

Τα τέλη χρήσης, κατά περίπτωση, των κοινόχρηστων χώρων
Ο τρόπος διάθεσης των κοινόχρηστων χώρων
• Η χορήγηση άδειας κατάληψης για Εκδηλώσεις προσωρινού χαρακτήρα
Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης ή παράνομης κατασκευής

Θα μπορούσε για παράδειγμα να εφαρμοστεί ''ποινολόγιο'' με διαβάθμιση ποινών, ανάλογες των παραβάσεων σύμφωνα και με τις διατάξεις των Ν.1828/89 και Ν.1900/90:

- Σε χώρους για τους οποίους έχει παραχωρηθεί άδεια, να επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο προς το αναλογούν τέλος χρήσης

-Σε χώρους για τους οποίους δεν έχει παραχωρηθεί άδεια να επιβάλλεται
χρηματικό πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο που έχει προσδιοριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για περιπτώσεις χώρων που έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.

-Εάν συνεχίζεται ή επαναλαμβάνεται η αυθαίρετη χρήση να επιβάλλονται, κάθε φορά, και μέχρι δύο (2) φορές τα ως άνω πρόστιμα.

-Αν εξακολουθεί η παράβαση να αφαιρείται η χορηγηθείσα άδεια χρήσης του κοινόχρηστου χώρου και ο Δήμος με τα συνεργεία του να προβαίνει στην αφαίρεση κάθε αντικειμένου, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής και θα επιβάλλει ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, ίσο με το διπλάσιο του μεγαλύτερου τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο, που καθορίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.

-Εκτός του χρηματικού προστίμου, για την αυθαίρετη χρήση του κοινόχρηστου χώρου καθώς και την χρήση καθ’ υπέρβαση της χορηγηθείσας άδειας, ο υπόχρεος να έχει και ποινικές ευθύνες και θα τιμωρείται με τις ποινές του Ποινικού Κώδικα.

Ο τρόπος τήρησης του Κανονισμού με την σύσταση Επιτροπής Τήρησης και Επιτροπής Εκδίκασης Ενστάσεων, με αρμοδιότητες για τακτικό έλεγχο, διερεύνηση τυχόν καταγγελιών πολιτών, παρακολούθηση των σχετικών διατάξεων καθώς και την επιβολή προστίμων.
Οι Επιτροπές υποχρεωτικά θα ενημερώνουν με έκθεσή τους, σε τακτά διαστήματα το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αξιολογείται στο σύνολο το επιτελούμενο έργο τους.
Ο έλεγχος της τήρησης του Κανονισμού από τους πολίτες, με ανάρτηση στο διαδίκτυο των αδειών των καταστημάτων ,του τοπογραφικού τους καθώς τα ποσά που εισπράττει ο Δήμος από την εκμίσθωση των κοινόχρηστων χώρων.

Με την ρύθμιση των παραπάνω και την εφαρμογή του νέου ‘’Κανονισμού χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Λαμιέων’’ πιστεύουμε πως θα επιτευχθούν η όσο το δυνατόν καλύτερη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών και των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ταυτόχρονα με την αισθητική προστασία και με αντικειμενικό στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε κανονιστικά πλαίσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου