Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Η ώρα για επανάσταση στο φορολογικό σύστημα

Ένας γνωστός μου προχώρησε πρόσφατα σε έναρξη επαγγέλματος ως αρχιτέκτονας στην περιοχή του Λονδίνου όπου και μένει μόνιμα. Πώς το έκανε αυτό; Με μια διαδικασία που στην Ελλάδα φαίνεται πραγματικά απίστευτη. Αρχικά έστειλε e-mail στην φορολογική υπηρεσία της Βρετανίας. Του απάντησαν πολύ γρήγορα, ζητώντας του να τους δώσει πάλι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μια σειρά από στοιχεία του τα οποία και προφανώς χρησιμοποίησαν για να πραγματοποιήσουν την ταυτοποίησή του.
 Στη συνέχεια τον πληροφόρησαν ότι μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται δίνοντάς του όμως και ορισμένες έγγραφες οδηγίες για την ορθή τήρηση των φορολογικών κανόνων. Παράλληλα του έκλεισαν ραντεβού στην οικία του την οποία και δήλωσε ως έδρα άσκησης του επαγγέλματος.
Ήρθαν δυο εφοριακοί υπάλληλοι στο ραντεβού όχι ως ελεγκτές, αλλά ως δημόσιοι υπάλληλοι στην υπηρεσία του που τον ενημέρωσαν για το ποιες δαπάνες μπορεί να εκπίπτει από το εισόδημά του. Του περιέγραψαν τις προδιαγραφές των τιμολογίων που πρέπει να εκδίδει. Δεν έγινε καμία θεώρηση βιβλίων και στοιχείων. Διαπίστωσαν ότι πράγματι υπάρχει χώρος για να μπορεί να στήσει το σχεδιαστήριό του και φεύγοντας του ευχήθηκαν και καλή επιτυχία στη νέα του εργασία!

Αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που εμποδίζει τους Έλληνες, έναν λαό κατά γενική ομολογία εύστροφο και δημιουργικό (όλα αυτά βέβαια συνήθως αναδεικνύονται και αξιοποιούνται εκτός Ελλάδος) να οικοδομήσουν εφορίες και γενικά δημόσιες υπηρεσίες του παραπάνω επιπέδου εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης των πολιτών.

Δεν νομίζω ότι είναι κάποιο γενετικό ελάττωμα. Είναι η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση της ελληνικής κρατικής γραφειοκρατίας ότι ο Έλληνας είναι κατά κανόνα ανειλικρινής έναντι των κρατικών αρχών. Οι πολίτες από την άλλη βλέπουν το δημόσιο υπάλληλο ως δυνάστη και όχι ως αρωγό στην προσπάθειά τους. Και όχι αδίκως. Οι κρατικές και φορολογικές αρχές με το πέρασμα των δεκαετιών διαπίστωσαν ότι πολλοί φορολογούμενοι ανακαλύπτουν κάθε είδους τερτίπι για να ξεγελάσουν και να κλέψουν την εφορία. Για παράδειγμα, προχωρούν στην έναρξη επαγγέλματος στο όνομα ενός υπερήλικα ο οποίος στη συνέχεια εμφανίζεται να εκδίδει σωρηδόν εικονικά τιμολόγια για να γλιτώνουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ άλλες επιχειρήσεις με τις οποίες «συνεργάζεται».

Όταν οι εφοριακοί ανακαλύπτουν την απάτη διαπιστώνουν ότι στην έδρα που δηλώθηκε ως χώρος εργασίας του υπερήλικα δεν υπάρχει παρά μόνο ένα άδειο διαμέρισμα. Από την άλλη όμως και χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν αντιμετωπιστεί από την κρατική μηχανή ως εχθροί και απατεώνες δηλώνοντας ότι επιθυμούν να ανοίξουν μια δουλειά. Τους ζητούν ένα βουνό από δικαιολογητικά καθώς η κρατική γραφειοκρατία πρέπει να πετάξει από πάνω της κάθε ευθύνη για την όποια «λαμογιά» σκεφτεί να ασκήσει ο φορολογούμενος. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το δημόσιο να χάνει πολύτιμα έσοδα, και η επιχειρηματικότητα, ο τομέας δηλαδή που δημιουργεί εστίες πλούτου στις οικονομίες, γίνεται πανάκριβη σε χρήμα και σε χρόνο, ταλαιπωρείται εσαεί από την κρατική γραφειοκρατία και στο τέλος λειτουργεί ως το αναγκαστικό καταφύγιο για όσους δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν το διορισμό στο δημόσιο ή στον λιγότερο ελκυστικό από άποψη εργασιακών δικαιωμάτων ιδιωτικό τομέα.

Και αν τα δανεικά των τελευταίων 40 ετών κατάφεραν να πετούν τις ακαθαρσίες της γάτας κάτω από το χαλί, τώρα το χαλί πάει για πούλημα και η γάτα κινδυνεύει από υποσιτισμό καθώς αντί να κυνηγά ποντίκια έμαθε να περιμένει το έτοιμο φαγητό χωρίς κόπο και ουσιαστικό μόχθο.

Τώρα είναι η ώρα για ουσιαστικές αλλαγές προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της χώρας, της δημόσιας διοίκησης, του φορολογικού συστήματος. Η δικτύωση και τα πληροφορικά συστήματα μπορούν πολύ γρήγορα να αντικαταστήσουν το χαρτομάνι της γραφειοκρατίας. Ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να πάψει να είναι δυνάστης αν είναι απρόσωπος. Το email και το διαδίκτυο είναι πλέον εδώ και μπορούν να αντικαταστήσουν το τρέξιμο των πολιτών από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Η χώρα και ο Έλληνας έχουν τεράστιες δυνατότητες. Το έχουν αποδείξει. Σε χώρες ανεπτυγμένες και με σαφές σταθερό και αξιόπιστο σύστημα οι Έλληνες κάνουν θαύματα. Η ώρα για αυτά τα θαύματα και εντός των συνόρων είναι τώρα. Απαιτείται μια ειρηνική επανάσταση στη δημόσια διοίκηση. Ένα δημιουργικό σοκ. Για αρχή ας κλείσουν τα ταμεία στις εφορίες όπως έχει προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών. Για δεύτερο βήμα ας καταργηθεί πλήρως ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. Για τρίτο βήμα ας κλείσουν για το κοινό οι εφορίες και όλη η εξυπηρέτηση των πολιτών ας γίνεται μέσω e-mail και ίντερνετ. Μπορεί να μοιάζουν απίστευτα όλα αυτά. Μπορούν όμως να γίνουν και ελληνικά.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου