Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΕΕ: Ανοικτή πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και στα ερευνητικά αποτελέσματα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προωθήσει μία σειρά από μέτρα για να βελτιωθεί η πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου στις επιστημονικές πληροφορίες που παράγονται στην Ευρώπη. Ως πρώτο βήμα, η ανοικτή πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις θα καταστεί γενική αρχή του προγράμματος «Ορίζων 2020», που αφορά τη χρηματοδότηση της Έρευνας και Καινοτομίας στην ΕΕ για το διάστημα 2014-2020. Η ανοικτή πρόσβαση παρέχει στους αναγνώστες δωρεάν πρόσβαση σε ερευνητικά αποτελέσματα μέσω του Διαδικτύου.
Στόχος είναι, μέσα από την ανοικτή πρόσβαση στις ερευνητικές εργασίες και τα σχετικά δεδομένα, να γίνει ευκολότερη για τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης η αξιοποίηση των ευρημάτων των ερευνητικών εργασιών που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. Αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί και θα προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες ταχύτερη πρόσβαση στα οφέλη των επιστημονικών ανακαλύψεων.

Έτσι, από το 2014 για κάθε επιστημονικό άρθρο που συγγράφεται με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζων 2020», θα ισχύουν τα εξής:

- Τα άρθρα θα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω διαδικτύου από τον εκδότη (η λεγόμενη «χρυσή» ανοικτή πρόσβαση) ή

- Οι ερευνητές θα καθιστούν τα άρθρα τους διαθέσιμα μέσω παρακαταθήκης ανοικτής πρόσβασης το αργότερο έξι μήνες (12 μήνες για τα άρθρα στα πεδία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών) μετά τη δημοσίευσή τους σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό (η λεγόμενη «πράσινη» ανοικτή πρόσβαση).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε επίσης σύσταση στα κράτη μέλη να ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική όσον αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των εγχώριων δικών τους προγραμμάτων. Επιδίωξη είναι, έως το 2016, να διατίθεται υπό καθεστώς ανοικτής πρόσβασης ένα ποσοστό 60% των ευρωπαϊκών ερευνητικών άρθρων που χρηματοδοτούνται από δημόσιους κοινοτικούς πόρους.

Προηγούμενες μελέτες, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εάν δεν έχουν ταχεία πρόσβαση σε επίκαιρη επιστημονική βιβλιογραφία, χρειάζονται μέχρι και δύο επιπλέον έτη για να φέρουν καινοτόμα προϊόντα στην αγορά. Μια μελέτη, εξάλλου, έδειξε ότι σήμερα ένα ποσοστό μόλις 25% των ερευνητών μοιράζονται ανοικτά τα δεδομένα τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου