Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας

Αλλαγές στο νόμο για τα πανεπιστήμια θα ανακοινώσει την Πέμπτη του υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι προτάσεις του υπουργείου παρουσιάστηκαν σήμερα στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ.
Σύμφωνα με το Βήμα οι αλλαγές αφορούν στην παράταση της θητείας των οργάνων των ΑΕΙ ως το Δεκέμβριο του 2012, ενώ η ευθύνη για τη διενέργεια των εκλογών περνάει στις πρυτανικές αρχές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι πρυτανικές αρχές θα εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης και κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον η πρόταση του υπουργείου προβλέπει οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης να περάσουν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Βήμα, ο Κοσμήτορας των Σχολών δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν. Ο,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα τμήματα των ΑΕΙ θα διατηρήσουν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ.

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ προσανατολίζονται σε έκτακτη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ώστε να μελετήσουν την πρόταση του υπουργείου.

«Όπως είχαμε δεσμευθεί στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης προχωράμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την κάνουμε πιο αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας ευρύτατες συναινέσεις. Δέσμευσή μου είναι ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο, Δημόσιο Πανεπιστήμιο», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Από την πλευρά του ο Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Κωνσταντίνος Φεγγερός, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, επεσήμανε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη οι πρυτάνεις τις τελικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να τους ανακοινωθούν αύριο.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα Πανεπιστήμια περιμένουν την αποδέσμευση του φετινού προϋπολογισμού από τις εκλογές των προσώπων και πρόσθεσε ότι οι θέσεις των πανεπιστημιακών είναι γνωστές και τώρα τα Ιδρύματα αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου. Καταλήγοντας επισήμανε ότι ο υπουργός τόνισε στους πρυτάνεις ότι δεν έχει αλλάξει η φιλοσοφία του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου