Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Απειλούν με γενικό εμπάργκο στα Ταμεία οι φαρμακοποιοί

Αδειασαν τα ράφια των φαρμακείων στον Πειραιά, τα οποία το ένα μετά το άλλο παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιυπερτασικά, καρδιολογικά και πνευμονολογικά φάρμακα. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ προσέρχονται από τις περισσότερες περιοχές στην Αττική, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους και «πολιορκούν» τα φαρμακεία του Πειραιά -στα οποία χορηγούνται με πίστωση τα φάρμακα- με αποτέλεσμα πλέον να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματά τους.
Την ίδια στιγμή, υπό την απειλή νέου «εμπάργκο» βρίσκονται οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μετά τη χθεσινή απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να προχωρήσει σε νέα διακοπή της πίστωσης στον Οργανισμό.
Αναστολή
Η αναστολή της πίστωσης θα γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουλίου στην περίπτωση που δεν έχει εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ τις συνταγές του Απριλίου.
Ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας έχει εξοφλήσει το 50% της δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του για τον Απρίλιο, ενώ για το υπόλοιπο 50% είχε δεσμευτεί ότι θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιουνίου. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή ημέρα οι φαρμακοποιοί δεν είχαν εξοφληθε,ί με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΦΣ να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις. Στα αιτήματα μάλιστα, εκτός από την εξόφληση του Απριλίου περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των οφειλών του 2011 (περίπου 270 εκατ. ευρώ), βασικό αίτημα άλλωστε της κινητοποίησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τα προβλήματα πάντως για τους ασφαλισμένους στην Αττική συνεχίζονται, με τα φαρμακεία του Πειραιά να εμφανίζουν ελλείψεις ακόμη και σε ευρείας κατανάλωσης φάρμακα, όπως αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη κ.ά. Άλλωστε στα 600 φαρμακεία του Πειραιά έχει εξυπηρετηθεί τις τελευταίες ημέρες ο κύριος όγκος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή εκτελέστηκαν σε σύνολο 4.000 φαρμακείων στην Αθήνα 69.000 ηλεκτρονικές συνταγές, ενώ στα 600 φαρμακεία του Πειραιά 24.000 ηλεκτρονικές συνταγές.
Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα περίπου 50 φαρμακεία που βρίσκονται στο κέντρο του Πειραιά και κατά συνέπεια έχουν δεχτεί τους περισσότερους ασφαλισμένους. Χθες, μάλιστα, υπήρξαν κι φαρμακεία κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό τα οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας αναγκάστηκαν να βάλουν... λουκέτο, αφού άδειασαν τα ράφια τους.
Επιστολή
Στο μεταξύ, επιστολή στην Κομισιόν απέστειλε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων με την οποία ζητά άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσει η ροή φαρμάκων προς τις χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Παράλληλα, τονίζει ότι ο κλάδος προσφέρει 600.00 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών οι θέσεις αυτές «απειλούνται», αν φύγουν οι επενδύσεις σε χώρες εκτός Ευρώπης.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στο θέμα τιμολόγησης των φαρμάκων ζητώντας μάλιστα να μηνλαμβάνονται υπόψη οι τιμές που ισχύουν σε χώρες με οικονομική κρίση, καθώς «ρίχνουν» τις τιμές, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου