Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Όταν το δημόσιο εμποδίζει τις εισπράξεις του... δημοσίου

Είναι απίστευτα και όμως ελληνικά. Την ώρα που το δημόσιο ταμείο διψάει για έσοδα, το ίδιο το δημόσιο του δημιουργεί προβλήματα. Οι δυο παρακάτω αληθινές ιστορίες που έγιναν πρόσφατα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Συνέβησαν και συμβαίνουν σε μια από τις μεγαλύτερες εφορίες (ΔΟΥ) της Αττικής.Η πρώτη. Μετά από πολύμηνες ενέργειες της εφορίας για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων ενός μεγαλοφειλέτη του δημοσίου στον οποίο είχαν καταλογισθεί φόροι και πρόστιμα ύψους άνω των 1,2 εκατ. ευρώ εντοπίσθηκε ότι υπάρχει στην κατοχή του μια έκταση περίπου 4,5 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη. Το δικαστικό τμήμα της εφορίας έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες δέσμευσης του ακινήτου (κατασχετήριο κλπ) και προώθησε σε συμβολαιογράφο το ακίνητο για να πουληθεί με πλειστηριασμό και να εισπράξει το δημόσιο το ποσό που αφορούσε τις οφειλές του ιδιοκτήτη.

Ο συμβολαιογράφος, μαζί με άλλα έγγραφα, ζήτησε από την εφορία να προσδιορίσει με επίσημο έγγραφο της δασικής υπηρεσίας αν το ακίνητο βρίσκεται σε δασική έκταση ή όχι. Η εφορία απευθύνθηκε στο δασαρχείο το οποίο την ενημέρωσε ότι για να γίνει αυτός ο προσδιορισμός απαιτούνται μια σειρά εγγράφων, συντεταγμένων για τη συγκέντρωση των οποίων θα απαιτούνταν πολύς χρόνος και γραφειοκρατία. Απαιτείται το σύνολο των εργαζομένων της εφορίας να ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή για να συγκεντρώνει έγγραφα, βεβαιώσεις, τοπογραφικά και συντεταγμένες. Και μάλιστα με αβέβαιο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Ακόμη και μετά τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να ξεκαθαριστεί αν το ακίνητο είναι δασικό. Τελικά παραμένει δεσμευμένο χωρίς όμως να έχει πουληθεί για να εισπράξει το δημόσιο.

Η δεύτερη ιστορία. Στην Α’ ΔΟΥ Πειραιά υπάρχουν περίπου 930 υποθέσεις φορολογίας Κεφαλαίου οι οποίες παραγράφονται από το νόμο έως το τέλος του έτους (π.χ. μεταβιβάσεις επιχειρήσεων). Για να μην παραγραφούν χωρίς εισπρακτικό αποτέλεσμα για το δημόσιο, θα πρέπει το τμήμα Ελέγχου και άλλα τμήματα της εφορίας να αναλάβουν τον έλεγχο κάθε μιας από αυτές τις υποθέσεις. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις αφορούν την Αίγινα και τον Πόρο όπου πρόσφατα στο πλαίσιο της συγχώνευσης και κατάργησης των εφοριών, τα τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Αίγινας και Πόρου μεταφέρθηκαν στην Α’ ΔΟΥ Πειραιά. Ενώ μεταφέρθηκαν όλες οι υποθέσεις που είχαν αυτές οι δυο εφορίες στην Α’ ΔΟΥ Πειραιά, το προσωπικό της εφορίας του Πειραιά όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά μειώθηκε λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ. Το αποτέλεσμα; Με δεδομένο ότι απομένουν περίπου 110 εργάσιμες ημέρες μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να ελέγχονται περίπου 9 υποθέσεις την ημέρα. Δηλαδή περισσότερες από μια κάθε ώρα! Είναι δυνατόν;

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου