Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Χρειαζόμαστε λιγότερα τρόφιμα για να ζήσουμε...

Η Διάσκεψη στις 20 με 22 Ιουνίου αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες, με τους πολιτικούς να δέχονται πίεση από περιβαλλοντολόγους για να συμφωνήσουν στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξηςΟ κόσμος μπορεί να τραφεί με μια μικρότερη αύξηση της παραγωγής τροφίμων σε σχέση με τις προβλέψεις, αν στραφεί προς την αειφόρο καλλιέργεια, μειώσει τα απόβλητα τροφίμων και σταματήσει την υπερβολική κατανάλωση, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Αν συνεχιστούν τα σημερινά πρότυπα κατανάλωσης, η παγκόσμια κοινότητα θα χρειαστεί να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων κατά 60% μέχρι το 2050 από τα επίπεδα της περιόδου 2005-2007 για να τραφεί ο πληθυσμός που αναμένεται να φθάσει στα εννέα δισεκατομμύρια από επτά που είναι σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO.
Ωστόσο, είναι πιθανό ο πληθυσμός να τραφεί με μικρότερη αύξηση στην παραγωγή τροφίμων, αναφέρει ο FAO σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (UNCSD) ή Σύνοδο Κορυφής της Γης «Ρίο+20».
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, τα συστήματα γεωργίας και τροφίμων θα πρέπει να μειώσουν τον αρνητικό περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, περιλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου--σύμφωνα με την έκθεση-- ενώ αναφορικά με την κατανάλωση η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να περιορίσει τα απόβλητα τροφίμων που αναλογούν σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τον χρόνο, σχεδόν ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων προς ανθρώπινη κατανάλωση.
Οι κυβερνήσεις που θα συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη στο Ρίο τον Ιούνιο θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα επιταχύνουν τις προσπάθειες να περιορίσουν το φαινόμενο της πείνας και του υποσιτισμού και θα χρησιμοποιήσουν τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στη σίτιση, σύμφωνα με τον FAO.
Η Διάσκεψη στις 20 με 22 Ιουνίου αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες, με τους πολιτικούς να δέχονται πίεση από περιβαλλοντολόγους για να συμφωνήσουν στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, στο πνεύμα της «Συνάντησης Κορυφής της Γης», που διοργανώθηκε στο Ρίο πριν από 20 χρόνια.
Η αειφόρος ανάπτυξη είναι εφικτή χωρίς την καταπολέμηση της φτώχειας σε έναν κόσμο όπου περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, δήλωσε σε έκθεσή του ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου